Zaštita kose za vrijeme ljetaKako njegovati i adekvatno zaštiti kosu za vrijeme ljeta, šta nanositi na kosu prije odlaska na plažu, te prije i nakon pranja, kako i na koji način osuštiti kosu uz pravilnu zaštitu od pucanja i listanja, te kada se preporučuje farbanje i šišanje kose? Sve odgovore ne ova pitanja i još neka o zaštiti kose, možete pročitati u nastavku teksta. Ovo su i više nego korisne stvari koje trebate znati, kada je u pitanju njega i zaštita kose za vrijeme ljeta.

Farbanje kose
Prije odlaska na more ne preporučuje se bojenje kose, jer dodatno isušuje kosu, te ona postaje osjetljiva pri kontaktu sa suncem i morskom vodom.

Zaštite kosu prije odlaska na plažu!
Prije nego što krenete na plažu i kupanje, na kosu nanesite ulje za kosu, koje će je nahraniti, te zaštititi od isušivanja i pucanja. Kosu dodatno možete zaštiti šeširom, kapom ili kačketom.

Nahranite svoju kosu!
Prije pranja kose, na neopranu i suhu kosu, nanesite maslinovo ili neko drugo ulje za kosu, koje ćete držati pola sata, sat ili više (možete i prenoćiti s uljem na kosi), jer će ono nahraniti kosu, učiniti je svilenkasto mekanom i sjajnom.

Kakvom vodom prati kosu za vrijeme ljeta?
Kosu perite mlakom vodom, kako biste sačuvali prirodan sjaj i lepršavost.

Na bazi čega šamponima, regeneratorima  i maskama zaštiti kosu?
Najbolje je da kosu perete sa odgovarajućim šamponom za vaš tip kose. Obavezno koristite masku koja će kosu učiniti mekom i sjajnom, te regenerator za lakše raščešljavanje kose na bazi keratina, masline, avokada i jajeta.

Najbolje vrijeme za posušiti kosu?
Nakon pranja, kosu lagano posušite peškirom i to 15 do 20 minuta prije češljanja. 

Oprezzz za kosu!
Nakon pranja, mokru kosu ne uvijajte u peškir (turban) da bi se brže osušila, jer je tada kosa podložna nastanku gljivice. Nakratko je samo posušite peškirom, pa je sušite fenom sa udaljenosti ili pustite da se sama osuši.

Čime se češljati nakon pranja kose?
Nakon što kosu posušite peškirom, najbolje je da je mokru iščešljate sa ravnim drvenim češljem, koji lagano prolazi kroz kosu, ne mrsi je, niti kosa puca od njega.

Sprej za zaštitu kose otporan na visoke temperature fena, pegle, sunca?
Prije sušenja, feniranja ili peglanja kose, obavezno nanesite sprej koji je otporan na visoku temperaturu, najbolje one sa što većim oznakama stupnjeva na ambalaži, jer topao zrak isušuje kosu.

Razmak između fena i kose?
Kada fenirate ili sušite kosu, gledajte da ne držite sušilo preblizu korijenu kose, pravilan je razmak oko 20 do 30 cm.
Šta nanijeti nakon sušenja kose?
Za dodatnu zaštitu kose, nakon sušenja, na suhu kosu nanesite zaštitni vosak ili malo ulja.

Preporučljivo pranje kose?
Kosu ne biste trebali prati prečesto, jer ukoliko je kosa dnevno tretirana šamponima ne stigne se obnavljati, te brže se lista i puca. Preporučljivo pranje kose je svaka dva ili tri dana, odnosno dvaput ili triput u sedmici.

Kada se najbolje ofarbati?
Najbolje je da kosu ofarbate po dolasku s mora, prije ili nakon menstrualnog ciklusa, jer u periodu za vrijeme menstrualnog ciklusa kosa slabije upija boju.

Zaštitno sredstvo za kosu prije farbanja?
Prije nanošenja farbe na prljavu kosu nanesite zaštitno sredstvo namjenjeno upravo za zaštitu kose od farbanja.

Kakvo treba biti vlasište prije nego što se počnete farbati?
Boja za kosu može peckati i svrbiti ako se nanosi na jako čisto tjeme. Zato je uvijek nanosite na neopranu kosu.

Ofarbajte se, pa šišajte!
Ukoliko farbate kosu, najbolje je da je prvo ofarbate (ukoliko to radite kući), pa tek onda na odete na šišanje, jer tada se bolje vide i isjeku sva oštećenja vrhova nakon farbanja.

Redovnim šišanjem do zdrave i njegovane kose!
Da bi vaša kosa bila uvijek zdrava i njegovana, bez pucanja i listanja, preporučuje se šišanje vrhova kose za oko jedan centimetar, svaki mjesec ili dva. 

Oprezzz, ne stanjujte kosu!
Prilikom šišanja, ne stanjujte kosu, ukoliko je to neophodno, jer ono pridonosi bržem oštećenju kose, puca, izvija se i te stanjene dlake se dižu zbog elektriciteta.

Piše: Meliha Horić - Džanković

Instagram