Kako napraviti 100% prirodni džem od kupina (bez šećera)?


Razmišljala sam, ako se od chia sjemenki napravi tako lijep puding, bez kuhanja i ičega, zašto ne bi to mogla da primjenim na džemove. Drago mi je da sam poslušala samu sebe i dobila divan slatkiš za palačinke, torte i kolače, a može i ovako da se jede kao puding, jer nema šećera uopšte.


Ovo je bio samo eksperimentalan pokušaj, mada sam po logici zdravog razuma znala da će biti savršenog i ukusa i oblika. Džem od samo dva sastojka:

- 350 gr zrelih kupina
- 30 gr chia sjemenki


Pošto su kupine bile baš zrele, mogla sam da ih samo stavim uz koju kap vode da prokuhaju na nekih 10-15 minuta. Ipak sam ih stavila u blender da im razbijem sjemenke. Već posle miksanja mi je djelovalo da bi mogla odmah da ubacim chia sjemenke. Da, mogla sam bez problema, ali ne bi stigla danas da sve to potrošim, a moglo je već sutra da počne polako da pljesnevi samo tako izmiksano.


Stavila sam da vri od vremena ključanja na slaboj vatri 15 minuta. Kada sam sklonila sa ringle ostavila sam da se ohladi ispod 40C i tek onda pomiješala chia sjemenke. Narednih 1/2h sam još nekoliko puta promiješala da se sluz sa sjemenki bolje sjedini i smjesa da bude gušća.


Najiskrenije vam kažem da je fenomenalno. Šećera nisam dodavala uopšte, jer su kupine bile zrele i slatke i fenomenalno su mirisale.

Moram spremiti palačinke da se pojede džem. Ovako pripremljeno voće mogu spremati momcima bez kuhanja za užinu za ponijeti. Na gradilištu baš nemaju prilike da jedu voće sa prstima, a ovako sa kašikicom bi mogli, a isto je, samo još obogaćeno sa chia sjemenkama.


PišeJadranka Blažić

O autorici:


Moje ime je Jadranka Blažić. Život me je donio u prelijepu zemlju Kanadu sa moja dva sina, koji su sada već odrasli momci. Kažu da ti sudbina odredi šta ćeš u životu biti, još onoga dana kada se rodiš. Mislim da je meni sudbina odredila malo kasnije, kada sam u svojoj trinaestoj godini izgubila mamu i preuzela brigu na svojim nejakim plećima o starijem bratu i tati. Kuhanje je počelo tada i evo traje do dana današnjeg. Završila sam školu za kuhare i profesionalno se bavim kuhanjem. Oduvijek sam bila pobornik zdrave hrane i zdrave ishrane. Ponekad mislim da i dok spavam, sanjam koje bi jelo mogla osmisliti sutra. Ovde u Torontu živim sa svoja dva sina i radim kao kuhar u internacionalnom lokalu.

Recepte kreirane prema pravilima hrono isrhane možete pronaći na Jadrankinom blogu "Kuvajmo Hronovski".

Instagram