Kako učiniti ljetovanje zanimljivim za djecu?
O ovoj temi vam mogu pisati kao coach, kao pedagog, ali prije svega  kao majka troje djece od 30, 17 i 15 godina, koja je prošla nekoliko  dječijih uzrasta.


Dok su djeca bila mala bila sam sretna da imamo kombi. ta je sve moglo u njega stati. Bio je krcat garderobom  koja nam treba i ne treba. Kantice , lopatice, flasice. Pa do njihove 4 godine mišici za plivanje, čamci na duvanje, lopte i loptice. A gdje su sve zaštitne kreme , šeširići, suncobrani…i da ne nabrajam . Tako krenemo na put od 1800 km za Hrvatsku i Bosnu.

O ljetovanju sa djecom se može puno pisati. Ono sto sam naučila tokom ovih godina je da je bitno znati i nikako zaboraviti da idemo na ljetni odmor da se odmorimo a ne da se još više umorimo.

Znala sam često reći , da nemam familiju s kojom se rado viđam i družim u Hrvatskoj i Bosni ne bih se uputila na  daleki put , dok su djeca  mala.
Maloj djeci je dovoljno malo vode da se brčkaju i koja igračka, pa nije važno gdje se to nalazi, na terasi stana, u bašti kuće ili na nekom ljetovalištu uz more. Tako ako birate destinacije gdje ćete provesti ljetovanje sa malim djetetom neka to bude tamo gdje vama odgovara, gdje vam je lako doi i gdje mislite da ćete se stvarno odmoriti, gdje će vam klima i atmosvera odgovarati. Ako je vama lijepo i djetetu će sigurno biti lijepo. Ako vam je naporno putovanje sa malom djecom ljetovanje kod kuće ne mora da bude manje atraktivno. Promjenite ritam dana, posjetite neko izletište i odmah imate osjećaj da ste na ljetovanju.


Djeci treba uvijek pažnja. Na odmoru smo svi opterećeni da moramo  više da se vrtimo oko djece i da ih ekstra zabavljamo. Iz pedagoških knjiga i iskustva vam mogu reći da je pola sata potpune pažnje djetetu savim dovoljno i kod kuće i na odmru. Ali ono što je jako važno je da to vrijeme prvo posvetite djeci. Prvo se igrajte sa njima pola sata i prepustite im se potpuno. Neka djeca osjete da ste potpuno sa njima. Djeca su kao i životinjice,oni vas ne razumiju kada im se obraćate riječima, oni vas razumiju osjećajem. Oni razumiju vašu opuštenost i napetost. Ne možete im glumiti. Poslije te pažnje  su djeca zadovoljna, mogu se igrati bez ikakvih problema sa svojim igračkama, a vi imate vremena za sebe.

Ne pretrpavajte djecu sa previše igracaka i rekvizita istovremeno. I u ovom slučaju važi isto. Pažnja za jednu igračku je poslije 20 minuta prošla. Neka se dijete zabavlja prvo sa jednom pa sa drugom igračkom.


Kada su djeca malo veća, najveće im je uživanje da imitiraju starije. Dajte im da upakuju svoj mali koferčić gdje će sami izabrati šta će nositi. Knjižice za bojenje, naočale za ronjenje, mrežice za hvatanje ribica ili leptira. Dajte im osjećaj da ste na istom nivou, neka prate auto kartu dok tata ili mama voze. Dajte im dozvolu da komentarišu o mjestu gdje se nalazite. Da li im se sviđa ili ne. Šta drugi rade. Na taj način razvijaju orijentaciju prostora i vremena.

Sjećam se kada smo prvi puta s djecom išli avionom .Tek što su znali čitati.  Doveli smo ih pred digitalnu ploču  na aerodrom u Amsterdamu i objasnili šta moraju da traže i da nas oni vode gdje treba. Mi smo išli za njima. Nas odmor je tog trenutka počeo, pa smo  mogli opušteno da im damo tu pažnju i slobodu.  

Mislim da ih nisam često vidjela toliko važnima i sretnima. A naša igra je imala dvostruko značenje. Da bude njihova razonoda i učenje da se snalaze.


A kada su djeca još veća i dalje im treba vaša pažnja ali pokušavaju polako i da se osamostalju. Izaberite neku zajedničku igru. Ne popuštajte u pravilima igre, jer će im onda biti dosadno. Držite se pravila, ali spustite svoj ego i ne budite previše autoritativni. To smo dovoljno preko cijele godine. Budite "ljetnji tata i mama", koji nisu nervozni i napeti. Dozvolite im da upoznavaju i drugu djecu. Neka vode dnevnik ljetovanja, time će biti još više svjesniji svog boravka.

Još koji dan pa i mi idemo na odmor. Radujemo se svi. Moje dvoje mlađih su pubertetlije. Ovaj puta je svako odgovoran za svoj kofer. Najveća im je briga  da lijepo izgledaju na plazi. Raspituju se gdje bi mogli izlaziti. Svake godine idemo na isto mjesto, pa je lako. Otprilike znaju sta ih čeka. Samo mi ne znamo šta nas čeka sa njihovim hormonima i željom da dožive ljetnju ljubav i da se provedu. Ali ono što sigurno znam da ćemo im dozvoliti da žive svoje godine na ljetovanju, jer smo ih i mi živjeli.

Na ljetovanje je najvažnije ponijeti: dobru volju, opuštenost i osjećaj za humor.

Gdje god bili na ljetnjem odmoru, odvojite svjesno prvo vrijeme za djecu. Uživajte I tražite romantiku sa partnerom. Ali odvojite vrijeme i samo za sebe. Verujte, nitko vam neće zamjeriti, zaslužili ste to!  Vrijeme za šetnju, meditaciju ili opuštajuće plivanje u moru, jezeru ili rijeci.  Jednostavno uživajte u vlastitom društvu, to će vas napuniti pozitivnom energijom.

ŽELIM VAM OD SRCA UGODAN LJETNI ODMOR !!!

Piše: Vanja Beukelman Pavlović, life coach i kognitivni terapeut, autorica knjige "Život"

Rođena sam u Tuzli. Živim više od dvadeset godina u Holandiji.  Majka sam troje djece i baka jedne prekrasne djevočice. 

U našoj zemlji sam stekla diplome prosvjetnog radnika, nastavnik našeg jezika i književnosti i nastavnik predškolskog vaspitanja. 

U Holandiji sam stekla još dvije diplome Life coach i Kognitivni terapeut, čime se danas bavim. 

Pored toga sam stalna kolumnistica i stručna saradnica Arabella-Sretna žena magazina. 

A od septembra dajem časove hrvatskog jezika na “

Instagram