Loptice hljebići iz aparata


Danas sam u gradu osjetila kako negdje fino mirišu krofne. Možda nisu ni bile krofne, ali mene je miris na njih podsjetio. Tada sam se zapitala kako to da do sada nisam dobila želju da se poigram sa receptom za krofnice. Ušla sam u prvu radnju i častila sebe sa aparatom. Ustvari, ovdje se nigdje ne spominje da je aparat za krofne, ali ja sam znala da će i aparat za "pops kejk" poslužiti svrsi, i nisam pogriješila.

Dosta sam kalkulisala u glavi kako da osmislim recept, a pri tom nisam imala pojma koja je gustina potrebna. Logična sam znala da brašno treba da bude sto mekše. Trenutno mi je najsitnije samljeveno brašno tamno raženo, pa sam tako krenula od njega.

- 1 jaje
- 4 kašike kiselog mlijeka
- 4 kašike brašna
- 20ml putera
- 1/2 kašikice p.z.p. (prašak za pecivo)
- malo soliPuter treba da bude sa sobne temperature, a brašno sam upotrijebila tamno raženo jer je ono bilo najsitnije samleveno trenutno, kod mene u kuhinji. Nisam ništa specijalno činila, sve sastojke sam usula u posudu i pjenaricom sam ih dobro izmjesala. Za to vrijeme sam uključila aparat da dostigne svoju maksimalnu temperaturu. U uputstvo za aparat je pisalo da treba da se našprica, ali ja nisam jer je teflon, a i ima putera u smjesu za krofnice. Tako je i bilo, nije uopšte potrebno da se namaže aparat.

Nisam uopšte bila sigurna koliko treba tijesta usuti da bude dovoljno da ne iscuri van loptica, a ujedno i da dok tijesto raste prilikom pečenja, da može da dosegne gornju poluloptu, da bi se sve ravnomjerno ispeklo i imalo čvrstinu.Znam da ne izgledaju reprezentativno, ali već sljedeći put ću ih bolje napraviti jer sam danas već shvatila dokle treba da stoji tijesto.Moj savjet je da sačekate nekih 5 minuta da tijesto odmori kad ga budete napravili. To mu je dovoljno vreme da p.z.p. izdari, jer onda ćete lakše moći da sipate tijesto u kalupe. Masa je gusta i ljepljiva. Koristila sam mjericu od 15ml i pomagala se sa kafenom kašikicom da skidam tijesto sa mjerice. Dobila sam 18 krofnica i pekla sam ih 3 minuta. Nikako ne podizati gornji dio od aparata dok ne prođe 2 minuta, jer u protivnom može da se pokida tijesto ili da spadne. Ovo je sasvim solidna boja za ispečene krofnice.


PišeJadranka Blažić

O autorici:


Moje ime je Jadranka Blažić. Život me je donio u prelijepu zemlju Kanadu sa moja dva sina, koji su sada već odrasli momci. Kažu da ti sudbina odredi šta ćeš u životu biti, još onoga dana kada se rodiš. Mislim da je meni sudbina odredila malo kasnije, kada sam u svojoj trinaestoj godini izgubila mamu i preuzela brigu na svojim nejakim plećima o starijem bratu i tati. Kuhanje je počelo tada i evo traje do dana današnjeg. Završila sam školu za kuhare i profesionalno se bavim kuhanjem. Oduvijek sam bila pobornik zdrave hrane i zdrave ishrane. Ponekad mislim da i dok spavam, sanjam koje bi jelo mogla osmisliti sutra. Ovde u Torontu živim sa svoja dva sina i radim kao kuhar u internacionalnom lokalu.

Recepte kreirane prema pravilima hrono isrhane možete pronaći na Jadrankinom blogu "Kuvajmo Hronovski".

Instagram