O tradiciji Bajrama sa nanom Fatimom Husagić
Bajram je jedan od tri najznačajnija muslimanska praznika. To je najveći praznik svakog muslimana, odnosno vjernika islamske vjeroispovijesti. Tradicija Bajrama prenosi se s koljena na koljeno. O tradiciji Bajrama, razgovarali smo sa nanom Fatimom Husagić (70) iz Tuzle, penzionerkom i ponosnom majkom troje djece i troje unučadi. Uvijek nasmijana, vedra i pozitivna, nana Fatima spremna je svakome pomoći, onoliko koliko je u njenoj moći. Nana Fatima, opravdala je sve naše kriterije i zasluženo se našla u našem magazinu, upravo zbog svoje pobožnosti, vjere i godina iskustva kada je u pitanju tradicija Bajrama. 
Kroz razgovor sa nanom Fatimom, u nastavku teksta pročitajte kakve su pripreme za Bajram, kako se slavi, kakvi su običaji, kako se nekada slavilo a kako sada, šta se kuha i kakva atmosfera vlada?
P: Prije nego što počnemo razgovor o Bajramu, za početak nam recite kako ste ispostili Ramazan, da li Vam je bilo teško i naporno s obzirom na Vaše godine?
O: Ramazan je nešto što se opisati ne može to je blagodat pravi od Allaha dž.š. Kao dijete ja sam postila Ramazan, ali u ovim godinama ovo mi je sada nešto posebno. Zahvalna sam dragom Bogu koji mi je podario zdravlje i sabur, zbog čega sam ispostila i ovaj Ramazan, jer u ovim godinama da mogu da izdržim post je svaka zahvalnost Bogu. Kada sam postila, uopšte nisam osjetila ni žeđ ni glad, zato su to blagodati od Allaha dž.š. 
P: Šta za Vas predstavlja Bajram?
O: Bajram za mene predstavlja nešto najbolje i najljepše u životu svakog muslimana. Nakon što smo ispostili Ramazan, svi mi postači radujemo se Bajramu, našem najvećem muslimanskom prazniku. Bajram je za mene nakon Ramazana, njegovih iftara i sehura, najveći blagodat što postoji. To je pravi blagodat od dragog Allaha dž.š., kojem se posebno radujem.

P: Od kada počinju i kako teku pripreme za Bajram?
O: Pripreme pred Bajram teku u najboljem svjetlu, a kreću od Ramazana, gdje se uče molitve, dove, mukabele (učenje, čitanje) iz Kur'ana tokom cijelog Ramazana, 30 dana, gdje se svaki dan uči po jedan džuz (sura), koja se sastoji od 20 stranica Kur'ana. Predbajramska radost je velika i uopšte se ne osjeća neki teret ili opterećenje oko čišćenja kuće, pripreme jela, kupovine hrane i poklona..., sve se to sa srećom i radošću privodi pri kraju. 
P: Kako se Bajram nekad slavio, a kako danas i ima li neke razlike u tome?
O: Bajrami su Bajrami, to je jedno. Nema razlike u bajramskim običajima i slavlju, sve je isto kao i prije. Ali, ima neke druge pozitivne razlike što sam bar ja zapazila, sada je više omladine u džamijama, što me čini jako sretnom. Hvala Bogu omladina, kako ženska, tako i muška, sve više i više puni naše džamije.

          
P: Na šta posebno trebamo obratiti pažnju kada je u pitanju Bajram?
O: Tradicija Bajrama je ostala od naših starih predaka. Treba poštovati tradiciju, da na Bajram roditeljima dolaze djeca i unuci, da ih obilaze i da se ta tradicija nastavlja i poštuje. Zatim da se Bajram, posebice starijim osobama čestita ljubljenjem desne ruke, sa riječima čestitanja "TEKABBELELLAHU MINNA VE MINKE" (Neka Allah ukabuli/primi od nas i od vas). Dozvoljeno je na neki drugi način čestitati Bajram kao što je npr. kod nas uobičajeno riječima "BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN"(Neka vam je mubarek Bajram) ili Bajrambarećula, na šta se odgovori Allahrazula.

P: Koja se tradicionalna slana i slatka jela prave za Bajram?
O: Većinom se pripremaju lagana jela, da se ne optereti organizam, međutim ono što je lagano, to i praktikujemo da se sprema. Na mojoj trpezi se uvijek nađe ono što mi dragi Allah dž.š. da i ja sam mu na tome uvijek zahvalna. Tipična, najznačajnija tradicionalna slana jela koja se prave za Bajram su: begova čorba, hadžijski ćevap, bosanski lonac, bamija, sogan dolma, musaka... Za Bajram je obavezna i neizostavna baklava, bez koje Bajram ne može proći, jer ona je njegov sastavni i glavni dio. Kako kažu, bez baklave nema Bajrama. Osim baklave, od slatkih jela mogu se spremiti: ružice, pita od jabuka, tulumbe, tufahije, hurmašice... 

P: Ukratko nam opišite čime započinje Bajram i kako se slavi? 
O: Ramazanski Bajram slavi se tri dana. Sva tri dana su slavljena, ali prvi je dan je poseban. Prvi dan Bajrama započinje se klanjanjem Bajram namaza u džamijama, na kojem klanjaju samo muškarci. Nakon klanjanja, ispred džamije, djeca koja čestitaju Bajram darivaju se novcem. Po dolasku iz džamije prvi dan se obično provodi u porodičnom okruženju, gdje djeca svojim roditeljima dolaze u oblilazak na tadicionalni ručak, baklavu i šerbe. Na drugi dan Bajrama - Dan šehida se obiđu šehidska mezarja, posjete šehidske porodice, prouči hatma za sve šehide. Osim toga, posjete se i mezarja roditelja, prouči se fatihe i jasini. Po posjeti mezarja naših najmilijih, uputimo se u obilazak naše bližnje familije, prijatelja i komšija. Treći dan Bajrama, također se obilazi i dočekuje ostala rodbina, prijatelji i komšije. Bajram je velika radost koja se ne može opisati, kada su svi na okupu, taj doživljaj ujedno porodični i vjerski. 
P: Kakva vlada atmosfera za vrijeme Bajrama?
O: U domovima uglavnom vlada topla, porodična, mirna atmosfera, ja je bar tako doživljavam. Ta atmosfera je nešto posebno, gdje vlada neka dobrota, radost, sreća, ispunjenost, zahvalnost... 

P: Šta se najčešće muškarcima i ženama poklanja za Bajram?
O: Poklanja se sve u svemu što se može i koliko se može. Ženskim osobama najčešće se poklanja nakit, marame, odjeća, tespihi... Muškarcima se poklanjaju parfemi, sedžade, vjerske knjige, tespihi, gotove uokvirene dove...
P: Kažu da se Bajramu najviše obraduju djeca, kojim poklonom ćemo ih posebno obradovati?
O: Naravno, djeca su ta koja se najviše obraduju Bajramu. Djeca su radosna i kad im se nešto da od slatkiša, ali sve u svemu djeca se najviše braduju kada dobiju novac. Dok su moji unuci bili mali, uvijek sam im poklanjala novac, kao i dan danas, jer nek oni sebi kupe ono što vole, što im je potrebno, jer tako je najbolje.

P: Koja je Vaša poruka za čitatelje i čitateljke Arabella Magazina?
O: Ovom prilikom svim ljudima islamske vjeroispovijest želim da čestitam Bajram, uz tradicionalne riječi Bajram Šerif Mubarek Olsun, da vama i vašim porodicama dragi Allah dž.š. podari sve najbolje, posebno zdravlje i svako dobro. Bajram lijepo proslavite, onako kako po tradiciji i običaju i dolikuje. Želim vam sve najbolje i da vam dragi Allah dž.š. bude uvijek na pomoći u svemu. Ja bih željela da svačija pa i moja djeca krenu mojim stazama, stazama vjere i pobožnosti, jer vjera Islam je nešto posebno i neopisivno.

Razgovarala: Meliha Horić - Džanković

Instagram