Recept za mini cufte


Brze lake i jednostavne, a nema vatre i dima. One su nekom ko nije na hrono bile ručak, a ustvari one su za hrono doručak. Mojim momcima je baš ovo bila kombinacija za ručak, cuftice sa makaronama  i prelivom od španača. Cuftice su bile najobičnije spremljene. Za ovu količinu koju vidite na fotografiji u tepsiji veličine 35x23cm sam upotrijebilaPotrebno:
- 450gr sitno samljevenog krutog mesa
- 150gr prezli + prezle za posipanje
- 1 glavica crnog luka
- so, biber
- sjeckano zeleno lišče
- na vrh noža sode bikarbone
- vode po potrebi

Priprema:


Meso i sve ostale sastojke dobro izmjesiti. Ako će smjesa biti jako tvrda, dodajte po malo vode da dobijete smjesu od koje se lako vlažnim rukama oblikuju loptice. Svaku lopticu uvaljati u prezlu i redati u tepsiju. Peci na 200C dok ne dobiju lijepu boju. Svaka cuftica ispečena je imala ~30gr

Naravno da ste mogli staviti i 2 jaja ako bi vam cuftice bile za doručak. Ja nisam stavljala jer me strah od salmonele jer moja djeca to nose sa sobom a drže hranu na toplom mjestu. Meso je poželjno da bude krto jer ako ima masnoće, prilikom pečenja ta mast iscuri.


Cuftice su praktične jer su lijepe i sutradan i hladne.

PišeJadranka Blažić

O autorici:


Moje ime je Jadranka Blažić. Život me je donio u prelijepu zemlju Kanadu sa moja dva sina, koji su sada već odrasli momci. Kažu da ti sudbina odredi šta ćeš u životu biti, još onoga dana kada se rodiš. Mislim da je meni sudbina odredila malo kasnije, kada sam u svojoj trinaestoj godini izgubila mamu i preuzela brigu na svojim nejakim plećima o starijem bratu i tati. Kuhanje je počelo tada i evo traje do dana današnjeg. Završila sam školu za kuhare i profesionalno se bavim kuhanjem. Oduvijek sam bila pobornik zdrave hrane i zdrave ishrane. Ponekad mislim da i dok spavam, sanjam koje bi jelo mogla osmisliti sutra. Ovde u Torontu živim sa svoja dva sina i radim kao kuhar u internacionalnom lokalu.

Recepte kreirane prema pravilima hrono isrhane možete pronaći na Jadrankinom blogu "Kuvajmo Hronovski".

Instagram