7 savjeta za uspešno sprovođenje dijeteMnogi provode godine svog života držeći dijete i praveći pauze između njih, kao i isprobavajući najnovije tehnike za mršavljenje. Amerikanci godišnje potroše više od 40 miliona dolara na priručnike o dijetama, proizvode, planove i programe. Mnogi koji troše svoj teško zarađeni novac ne shvataju da mršavljenje ne mora uopšte da košta, ukoliko se pridržavaju nekih zdravorazumskih strategija.


Moguće je mršaviti na zdrav način, bez suvišnog trošenja novca na mnoštvo skupih dijetetskih proizvoda i programa koji su dostupni.

Savjet #1: Najbolja dijeta je ona koje ćete se pridržavati.

Bez obzira na to koliko kilograma su drugi izgubili držeći dijetu zasnovanu na konzumaciji repe i tunjevine, ako ne volite ove namirnice, onda je sva prilika da nećete od takve dijete profitirati. Isto tako, ako ste predani mesožder, onda veganska dijeta neće biti nešto što ćete moći da izdržite, a ako volite tjestenine i pirinač, postoji velika vjerovatnoća da nećete moći da se pridržavate dijete sa malo ugljenih hidrata u dužem vremenskom periodu.

Pre nego što počnete sa držanjem dijete, napravite iskrenu procjenu onoga što volite, ne volite i onoga što bi bili voljni da radite nekoliko mjeseci pa čak i čitavog života. Ako izaberete dijetu koja nije po vašem ukusu, unaprijed ćete sebe osuditi na neuspjeh, što će biti okidač za dodatno nabacivanje težine i eventualno dovesti do gubitka nečega što je od presudne važnosti za uspjeh dijete: samopoštovanja.
Savjet #2: Vježbanje je važno, ali njime sagorijevate manje kalorija nego što mislite.

Vježbanje igra značajnu ulogu u svakom programu zdravog gubljenja tjelesne težine. Djelimično može pomoći u ubrzavanju vašeg metabolizma, sagorjeti koju kaloriju više i protektivno djelovati na vaše srce, pluća i kardio-vaskularni sistem. Međutim, mnoge osobe koje su na dijeti precjenjuju efekte vježbanja, vjerujući da vježbanjem sagorijevaju mnogo više kalorija nego što je to slučaj, ili živeći u ubjeđenju da vježbanje drastično ubrzava njihov metabolizam. Ovakvo razmišljanje može dovesti do prejedanja, koje predstavlja sabotera svake dijete. Svakako vježbajte, ali izbegavajte unošenje veće količine hrane u cilju kompenzacije za potrošenu energiju.

Savjet #3: Podrška okoline je bitna.

Jedenje je izuzetno socijalno nastrojena aktivnost, i provođenje vremena sa prijateljima može sabotirati vašu dijetu ako popustite grupnom pritisku da pojedete više (ili drugačije) nego što biste inače. Ipak, traženje podrške okoline može biti od koristi. Podijelite svoje ciljeve sa porodicom i prijateljima, a kada vas pozovu da učestvujete u zajedničkom obroku, podsjetite ih šta je ono što pokušavate da uradite. Isto tako, pronalaženje grupe za podršku sa članovima čiji su ciljevi bliski vašim ciljevima, i sa kojima provodite vrijeme, može vam pomoći da ostanete fokusirani na zacrtano.

Savjet #4: Budite pripremljeni.

Ovo funkcioniše kod mladih izviđača, a može također biti od koristi i vašoj dijeti. Planirajte obroke i užine koji se uklapaju u vaš životni stil. Sa sobom nosite zdravu hranu kada ste u pokretu i razmislite o prethodnoj pripremi i zamrzavanju zdravih obroka za vrijeme vikenda, koje ćete jesti preko cijele nedjelje.

Savjet #5: Izbegavajte da ogladnite

Ako ogladnite, veća je verovatnoća da ćete zaboraviti na vaše ciljeve i pojesti štagod pronađete. Uskraćivanje također ima i demotivacioni efekat koji vas može emocionalno sabotirati. Možete iskoristiti veći broj strategija kako bi izbjegli da ogladnite, u zavisnosti od dijete za koju ste se odlučili. Primjera radi, pokušajte da jedete na svakih par sati kako bi održali stabilan nivo šećera u krvi, nosite sa sobom grickalice usklađene sa vašom dijetom koje ćete moći da pojedete kada predosjetite napade gladi, i potražite zdravije alternative namirnicama koje volite da jedete, prije nego da ih uskraćujete sebi u potpunosti.
Savjet #6:Intenzivne (Crash) dijete dovode do kraha

Ekstremne dijete su obično nutritivno siromašne i ne obezbjeđuju vašem tijelu sve što mu je potrebno. Iako zahvaljujući nekima od njih možete izgubiti kilograme veoma brzo, one jednostavno nisu dugoročno održive. Postoji vrlo visoka vjerovatnoća da ćete povratiti kilograme izgubljene na ovaj način, čim se vratite uobičajenom režimu ishrane. I ne samo to – držanje dijete sa ekstremno redukovanim unosom hrane može dovesti do gubitka mišićne mase, što će naposljetku usporiti vaš metabolizam. Umjesto toga, odaberite zdravu dijetu koja zadovoljava sve nutritivne potrebe vašeg organizma.

Savjet #7: Ubrzajte svoj metabolizam treninzima sa opterećenjem

Mišić predstavlja tkivo koje je „gladnije“ nego mast. Vježbe sa opterećenjem, poput sklekova i čučnjeva sa iskorakom, mogu vam pomoći da izgradite mišićnu masu koja će omogućiti vašem tijelu da sagorijeva više kalorija.

Dostizanje zacrtanog cilja gubitka tjelesne težine

Gubljenje na težini je izrazito individualan proces. Različite metode su djelotvorne kod različitih tipova ljudi. Ipak, uključivanje gore navedenih strategija u koji god režim mršavljenja da odaberete, može vam pomoći da uspješno kontrolišete svoj plan mršavljenja i efikasnije dostignete zacrtane ciljeve.

Instagram