Kako da steknete samopouzdanje pred javni nastupTrema može imati pozitivan i negativan predznak, u zavisnosti od toga da li nas tjera da se fokusiramo na ono što govorimo pred publikom ili nas blokira do te mjere da nismo sigurni kako smo započeli rečenicu. 


Zato je važno za sve oni kojima nedostaje samopouzdanje da pred svaki svoj nastup primenjuju sljedeće tehnike, koje će im već poslije petog izvođenja u potpunosti prijeći u naviku. Bilo da ste na početku svog profesionalnog angažmana u prosvjeti, držite prezentaciju na ispitu ili poslovnom sastanku ili ste zaduženi za bilo koju vrstu govora pred većim skupom ljudi, ovi mali savjeti će Vam pomoći da steknete samopouzdanje pred zakazani događaj.

Disanje iz stomaka

Samopouzdanje u velikoj mjeri zavisi od opskrbljenosti mozga kiseonikom, te je važno usredsrediti se na disanje. Jedna od vježbi za sticanje samopouzdanja i eliminisanje treme podrazumijeva da stanete uz zid potpuno ispravljeni i sagnute glave, duboko udišući dok glavu polako podižete i izdišući dok je ponovo polako spuštate. Nakon deset ponavljanja, osjetićete kako sva vaša negativna energija izlazi iz tijela i da Vam se samopouzdanje vratilo.Držanje tijela

Uspravno držanje tijela i uvučen stomak natjeraće Vas da se i sami osjećate sigurno i ublažiće osjećaj treme. Trudite se da ne gestikulirate previše i da se ne krećete mnogo, kako ne biste slušaocima odvlačili pažnju sa onog što govorite. Samopouzdanje će se javiti kao posljedica ovih fizičkih položaja, te nije naodmet vježbati ih u svakoj prilici, kako bi Vam prešla u naviku.

Siguran glas

Istraživanja su pokazala da je samo petina utiska koji ljudi o nama stvaraju bazirano na sadržaj našeg govora, dok sve ostalo zavisi od načina na koji izlažemo. Zato je za samopouzdanje pred javni nastup dobra detaljna priprema, kako bismo napravili koncept svega što želimo reći. Miran i siguran glas imaće kao ishod i veće samopouzdanje, te neće biti skretanja sa teme ili zalaženja u nebitne detalje, već će Vaš govor imati neprekinutu nit od početka do kraja. Dobra dikcija i malo glasniji i sporiji govor mogu Vam i vještački stvoriti samopouzdanje, ukoliko Vam isto u nekom trenutku zafali.Samopouzdanje se vježba

Kao i sve ostalo, i samopouzdanje na javnom nastupu se može naučiti, a za njega je važno što više vježbati. Primera radi, kod kuće možete okupiti bliske osobe kojima ćete iznijeti svoju prezentaciju – osobe kojima nedostaje samopouzdanje nerijetko osjećaju tremu čak i pred onima koje dobro poznaju, te je ovo odličan način za ublažavanje posljedica koje nam stvara nesigurnost. 

Na ovaj način, možete vidjeti koje su to zamke u Vašem govoru u koje se može desiti da upadnete ako ste nespremni. 

Također, nemojte mnogo brinuti i ako nešto pogriješite – osobe kojima samopouzdanje ne manjka ne uzbuđuju se oko grešaka već nastavljaju dalje sa svojim govorom. Da bi se samopouzdanje naučilo, važno je istinski prihvatiti činjenicu da niko od nas nije savršen, te dati sebi – ali i drugima – pravo na grešku. Jedino tako se postiže sigurnost u sebe i svoje kvalitete, koja se kasnije manifestuje kroz samopouzdanje u svim životnim okolnostima, pa i prilikom javnog govora.

Instagram