Koja oprema za bebe ne bi trebala da se pozajmi od rodbine ili prijatelja


Ako ste roditelj ili ćete to tek postati, sigurno već razmišljate o tome koja oprema za bebe će vam biti potrebna kada beba stigne u kuću. 

Sada su krizna vremena i svako gleda da ne potroši više para nego što mora, ali na nekim stvarima ne bi smjelo da se štedi, pogotovu kada je riječ o opremi za novorođenče. Oprema za bebe koja se razmjenjuje može da bude leglo zaraze, iako je riječ o bebama. Stajanjem neke nevine igračke ili cuclice mogu da postanu otrovne ili nepopravljivo prljave. Važno je znati koja oprema za bebe ne bi smjela da se uzme korišćena, ne samo zbog vašeg djeteta, nego i kasnije kada vas prijatelji ili rođaci pitaju da im date nešto što vaše dijete više ne koristi. To je jedino moralno.


Oprema za bebe koja se koristi za njegu – to su oprema za kupanje i kozmetika. Ma koliko djelovalo bezazleno da uzmete dječiju kadicu za kupanje od nekoga, teško je sterilisati kadicu koja se koristi sa vodom. U vodi je moglo da se nataloži mnogo bakterija iz kupatila tuđe kuće, a sredstva koja bi to mogla da eliminišu jesu veoma jaka i mogu da naškode bebi koja će se kasnije kupati u toj kadici. Izbjegnite, osim ako nije nužda. Također, šamponi, kreme i sapuni jesu oprema za bebe na kojima ne biste mnogo uštedjeli, a načeta pakovanja (ma koliko svježa bila) nose veliki rizik za nježnu novorođenčad. Platnene pelene možete pozajmiti samo od nekoga sa kim djelite domaćinstvo (majka, sestra), jer iskuhavanje u mašini za pranje veša ipak ostavi poneku bakteriju, a navikli ste na te bakterije samo ako ste sa njima već živjeli. Oprema za bebe koju čini platno koje je neposredno uz bebinu kožu generalno nije dobro pozajmljivati.

Oprema za bebe koja se koristi za presvlačenje – osim pelena iz pakovanja (po kilažama djeteta), tu su i platnene pelene, kadica, sredstva za kupanje, ali i peškirići, prostirke, lavori, bokalići za polivanje, makazice i slično. Sve što direktno dodiruje bebu tokom kupanja, presvlačenja, mazanja – nije poželjno da se pozajmi.

Oprema za bebe koja se koristi za spavanje – posteljina i dušek nipošto ne treba da budu pozajmljeni. Iz njih je najteže izvući prljavštinu, miris i bakterije. Iako se čini da je to nešto bezazleno jer su na tom dušeku spavala samo djeca, na taj dušek padaju mikrobi koji se prenose vazduhom, pa i odrasli imaju uticaj na njih. Osim toga, sve bebe luče različite hormone koje ih vezuju sa roditeljima i naučno je dokazano da bebe koje spavaju na dušeku koji miriše drugačije nego što su navikle ili koje spavaju na tuđem mirisu tokom noći na uštrb hormona rasta luče hormon stresa i kasnije su uznemirenije tokom dana. Ćebence, isto kao posteljinu, nemojte koristiti pozajmljeno. Ipak, neki naučnici tvrde da je dobro da sačuvate spavaću opremu starijeg djeteta za mlađe, jer se onda ta djeca bolje slažu u pubertetu i bliskija su. Ali nije dobro pozajmiti iz tuđe kuće.


Oprema za bebe može da bude veliki trošak, ali i ne mora da bude ako znate na čemu možete da uštedite. Nemojte štedjeti tamo gdje ne treba, dovoljno ćete uštedjeti tamo gdje možete.

Instagram