Prisustvo muža na porođaju, trend ili potreba?Nekadašnje vrijeme kada očevi nisu imali nikakav doticaj sa trudnoćom, te nisu prisustvovali porođaju je iza nas. U posljednje vrijeme, sve je veći trend očeva koji žele prisustvovati porođaju svoje žene i rođenju svog djeteta.


Zašto je dobro da muškarac prisustvuje porođaju svoje supruge i koje su to prednosti, pročitajte u nastavku teksta? 

Prisustvo muškarca na porođaju, većini žena može više pomoći, nego odmoći, ako u obzir uzmemo muževu nesebičnu podršku, kako u vidu pripreme za porođaj, tako i za vrijeme samog porođaja, njegove molitve i želju da sa suprugom zajednički na svijet donese svoje dijete. Osim toga, on je tu i da zaštiti suprugu i dijete od ponekad "bahatog ponašanja" pojedinog medicinskog osoblja za koja ste sigurno čuli od dosadašnjih porodilja.

Također, porođaj žene pred očima muškarca, promijenit će njegovu viziju u glavi kako je na svijet teško donijeti dijete, sa mnogo napora, boli, muke i snage, da žena/mama nije lako biti, te da samim ti više cijene i poštuju svoje supruge!
Ukoliko se vaš muž odluči prisustvovati porođaju, prije toga se treba pripremiti, sa sljedećim aktivnostima:
Zajednički odlazak ginekologu (kada god je to moguće)!

Muškarac od početka i za vrijeme trudnoće (kada god je to moguće) zajedno sa svojom suprugom treba da posjećuje ginekologa, ukoliko želi da prisustvuje porođaju, te da ga doktor na vrijeme evidentira za prisustvo na porođaju. Time će se bolje upoznati za sve vezano za trudnoću, te postaviti pitanja doktoru ukoliko je u nekoj nedoumici. Pohađanje trudničke škole ili kursa za oba partnera
Osim, zajedničkog odlaska kod ginekologa (kada god je to moguće), dobro je da zajedno idete na trudnički kurs ili u trudničku školu, osmišljenu za oba partnera, čija je svrha edukovanje.


Razgovor prije porođaja o mogućim slučajevima za vrijeme porođaja

Sa svojim partnerom trebate razgovarati o porođaju, sa svim vašim strahovima i željama, jer najvažnije je da je uz vas neko ko poznaje sve vaše želje i strahove, te da on može razgovarati sa doktorom, ukoliko vi ne možete (u slučaju komplikacija, nesvjestice i sl.).

Test porođaj 
Prije poroda zajedno sa partnerom trebate pogledati video porođaja, da vidite da li je on (nakon što je sve ovo prošao) spreman na to, a ne da na porođaju on umjesto vas skrene doktorovu pažnju sa svojom nesvjesticom. 

Porođaj
Za vrijeme porođaja, komunikacija supruga sa ženom, tokom i nakon porođaja je od velikog značaja, u tim što će emocionalo ženi lakše pomoći u svemu tome, te da kroz to prolaze zajedničkim snagama i podrškom. 

Pripremila: Meliha Horić - Džanković

Instagram