Piletina sa kelerabom


Kada vidim lijepu svježu kelerabu u prodavnici, žao mi je da je ne kupim. Bude ih u prodaji preko cijele godine, ali ove u ljetnjem periodu su mnogo sočnije. Spremila sam za večeru dinstanu kelerabu sa piletinom i zaista je predivnog ukusa. 


- 500 gr piletine bez kosti i kožice
- 300 gr narendane kelerabe
- 2 veće glavice crnog luka
- 50 ml ulja
- 1 kašika sjeckanog zelen lišća
- 1 kašičica kurkume
- so, biber
- malo tucane ljute paprike
- na vrh malog noža sode bikarbone

Luk isjeckati na kockice, kelerabu narendati na krupno rende, meso (ja sam koristila bijelo meso) na krupnije kockice 3x3x3cm. Prvo dinstati luk na zagrijanom ulju sa malo soli. Posle 5 minuta staviti vrlo malo sode bikarbone, promješati, smanjiti temperaturu na minimum i poklopiti. Luk će se sa sodom brzo izdinstati i biće mnogo slađi i ukusniji. Kada je prošlo 5 minuta, luk se sav istopio i sada možete da uspete rendanu kelerabu, promiješajte dobro i poklopite. Keleraba nije kao krompir i njoj treba mnogo više vremena nego krompiru da bi se dobro skuhala. Ne bi trebalo da dodajete vode, jer luk i keleraba će dosta pustiti tečnosti, a vi uvijek držite poklopljeno da voda ne bi isparila. Ako vam ne polazi za rukom da sačuvate tečnost, vi dolivajte po malo vode dok se keleraba ne izdinsta. 

Kada je keleraba skoro gotova ubacite meso, sjeckano lišće zeleni, biber, ljutu tucanu papričicu i promiješajte. Ako treba dolivajte vode ili ako imate tečnosti od kuhane supe. Vodite računa da ne bude mnogo tečnosti jer će na kraju biti bistro ako ima viška tečnosti. Na kraju kada je meso skuhano dodajte kurkumu i promiješajte. Neka vri samo još 1-2 minuta i gotovo je.

Keleraba i luk su se lijepo složili i dobio se pravi gulaš sa puno safta i predivnog ukusa.
PišeJadranka Blažić

O autorici:


Moje ime je Jadranka Blažić. Život me je donio u prelijepu zemlju Kanadu sa moja dva sina, koji su sada već odrasli momci. Kažu da ti sudbina odredi šta ćeš u životu biti, još onoga dana kada se rodiš. Mislim da je meni sudbina odredila malo kasnije, kada sam u svojoj trinaestoj godini izgubila mamu i preuzela brigu na svojim nejakim plećima o starijem bratu i tati. Kuhanje je počelo tada i evo traje do dana današnjeg. Završila sam školu za kuhare i profesionalno se bavim kuhanjem. Oduvijek sam bila pobornik zdrave hrane i zdrave ishrane. Ponekad mislim da i dok spavam, sanjam koje bi jelo mogla osmisliti sutra. Ovde u Torontu živim sa svoja dva sina i radim kao kuhar u internacionalnom lokalu.

Recepte kreirane prema pravilima hrono isrhane možete pronaći na Jadrankinom blogu "Kuvajmo Hronovski".

Instagram