Recept za zdravi džem od brusnica bez šećeraNapravila sam samo jednu malu količinu da bi imala da uslikam i napišem recept za vas. Može svježe, može zamrznute, a može i sušene ali onda je malo drugačiji proces. Ja sam imala zamrznute.- 300gr brusnica (cranberry)
- 150ml agava sirup
- 50ml vode

Prvo sam 100gr brusnica u blenderu izmiksala ali ne pretjerano. Zatim sam sve zajedno usula u šerpu sa ostatkom brusnica, vodom i agava sirupom. Na slabijoj vatri sam povremeno mješala. Kada je provrilo, smanjila sam temperaturu i još 20 minuta kuvala uz češće mješanje da ne zagori. Prilično se zgusnulo. Ostavila sam da se ohladi i to je to.

Drugi put ću opet malo drugačije spremiti, ali ovo sada je uradjeno najjednostavnije da bi vama bilo lakše.PišeJadranka Blažić

O autorici:


Moje ime je Jadranka Blažić. Život me je donio u prelijepu zemlju Kanadu sa moja dva sina, koji su sada već odrasli momci. Kažu da ti sudbina odredi šta ćeš u životu biti, još onoga dana kada se rodiš. Mislim da je meni sudbina odredila malo kasnije, kada sam u svojoj trinaestoj godini izgubila mamu i preuzela brigu na svojim nejakim plećima o starijem bratu i tati. Kuhanje je počelo tada i evo traje do dana današnjeg. Završila sam školu za kuhare i profesionalno se bavim kuhanjem. Oduvijek sam bila pobornik zdrave hrane i zdrave ishrane. Ponekad mislim da i dok spavam, sanjam koje bi jelo mogla osmisliti sutra. Ovde u Torontu živim sa svoja dva sina i radim kao kuhar u internacionalnom lokalu.

Recepte kreirane prema pravilima hrono isrhane možete pronaći na Jadrankinom blogu "Kuvajmo Hronovski".

Instagram