Savjeti za pravilno nanošenje parfemaKoliko ste puta bili u nedoumici kako pravilno nanijeti parfem, kada i gdje ga je najbolje nanijeti, te koliki je njegov rok trajanja i gdje ga je najbolje čuvati? U ovom tekstu, donosimo vam nekoliko savjeta za parfeme, za koje se vrijedi ponovo prisjetiti.
Kad je najbolje nanijeti parfem?

Mirisa je najbolje nanijeti neposredno nakon kupanja na još toplu kožu! Tada koža najbolje upija i zadržava vaš omiljeni miris parfema.Gdje je najbolje nanijeti parfem?
Najbolje zone za nanošenje parfema na tijelu su: iza ušiju, pri dnu vrata, te na zblog iznad dlanova. Osim toga parfem možete nanijeti i na unutrašnjost laktova, ispod koljena, ispod grudi...

Koju vrstu mirisa koristite, EDP (parfemska voda), EDT (toaletna voda) EDC (kolonjska voda)?
Parfemska voda (EDP) je intenzivnija i dosta duže zadržava miris zbog veće koncentracije parfemskog ekstrakta, za razliku od toaletne vode (EDT) koja vrlo brzo izlapi i koju ćete najviše osjetiti kada je nanesete. Toaletna voda je blaža od parfemske, pa je samim tim više pogodna za dnevnu upotrebu, posebno za posao i fakultet. (EDC) je oznaka za kolonjsku vodu, koja obično ima najnižu koncentraciju parfemskog ekstrakta.

Pri kupovini, gdje je najbolje isprobati parfem?
Novi miris je najbolje isprobati na zglobu iznad dlanova, umjesto na papiriću, obzirom da na svakoj koži određeni miris ima drugačiju notu. Treba pustiti parfem da zaživi na vašoj koži, a to neće biti prije 10-15 minuta poslije nanošenja. Nemojte testirati više od tri parfema odjednom, jer vaš nos može da vas iznevjeri.

Parfemi za svako godišnje doba?
Kod parfema trebate paziti na godišnja doba. U sezoni proljeće/ljeto najbolji odabir je parfem laganih mirisnih nota uz koji ćete se i vi osjećati lagano i poletno. Idealni su oni inspirisani prirodom, ili na bazi citrusa, koji su veoma osvježavajući. Kada je u pitanju period jesen/zima, potražite parfeme jačih mirisnih nota.


        
Pafremi za svečanije prilike?
Za vjenčanja i dnevna slavlja, odaberite romantične nježne, cvijetne, prozračne i ženstvene mirise. Što se tiče romantičnih situacija, tada uzmite orijentalne parfeme, jer će oni izraziti i povećati vašu senzualnost. Za noćne izlaske birate parfeme intenzivnijeg i jačeg mirisa koji duže traju. Najbolji su oni na bazi bijelog mošusa.

Rok trajanja parfema?
Rok trajanja današnjeg prosječnog parfema je tri godine u slučaju da nije otvaran, te između 6 i 18 mjeseci ako je otvoren. Primjetite li da je vaš parfem u bočici promijenio boju ili da nema više isti miris kao što je imao, znači da više nije poželjan za upotrebu, te može doći do iritacije kože. 

Gdje je najbolje čuvati parfeme?
Na trajanje parfema utiče: svjetlo, vlaga i visoka tempeartura. Stoga, parfeme trebate držati na tamnom, suhom i po mogućnosti ne pretoplom mjestu. Parfeme je najbolje čuvati u njegovoj originalnoj kutiji, pogotovo ako ga rijetko koristite i imate ga u većoj količini. Ako ga čuvate bez kutije, ne smije biti izložen jakom svjetlu, čak i električnom. Parfeme nikad nemojte čuvati u kupatilu. Najbolje ih je čuvati u komodama i ormarima. 

Pripremila: Meliha Horić - Džanković

Instagram