Šta uzrokuje nastanak peruti?S problemom peruti susreće se gotovo svaki drugi  čovjek. Perut je uporna, ponekad toliko da dovodi do kompleksa manje vrijednosti. Srećom, uz odgovarajuću njegu, možete joj stati na kraj.Kao i drugdje na tijelu, i na vlasištvu se koža neprestano obnavlja. Mrtve stanice otpadaju u gotovo mikroskopski sitnim česticama. Kod perutanja vlasišta, taj je proces brži:  umjesto da se stanice obnove za vrijeme tri sedmice, čini to svakih četrnaest dana, a u najgorem slučajusvakih sedam dana. Rezultat je povećana količina  mrtvog tkiva na površini vlasišta, koji se vidi golim okom.
Ne govori se o bolesti, već o poremećaju kožne mikroflore. Uzročnik perutanja je sitna gljivica Pityrosporum ovale, koja može činiti i do 75 posto, umjesto normalnih 45 posto mikroflore vlasišta. To nadražuje kožu, koja se brani ubrzanom obnovom stanica.Suha ili masna perut?

Perut se ovisno o prirodi vlasišta, dijeli na suhu i masnu. Perut otpada brzo i lahko, te prekriva tamnu odjeću na ramenima? Sitna je, bijela, ne prijanja o vlasište i ima je više na sljepočnicama, na korijenu kose uz čelo i na vratu? Sigurno se radi o suhoj peruti. Ovakva se perut lahko odstranjuje odgovarajućim tretmanom.

Perut prijanja o vlasište, ljuskice su krupne, a koža vlasišta svrbi? Radi se o masnoj peruti. Izbjegavajte češljati i grebanje vlasišta, jer biste mogli povrijediti kožu i izazvati infekciju. 

Ovakva se perut teško uklanja, prijanja uz kožu i 
zatvara pore, pa može izazvati i otpadanje kose. Jedina utjeha: ne pada u tolikim količinama po ramenima, jer je slijepljena masnoćom.Šta potiče nastanak peruti?

Hormonske promjene: pubertet, poremećaji menstruacijskog ciklusa i tegobe pred menopauze potiču razvoj peruti.

Seboroični poremećaj: što je  kosa masnija to se 
gljivica pityrosporum ovale brže razvija. Neodgovarajuća njega: preagresivna sredstva za njegu kose i vlasišta uzrokuju stezanje kapilara. Ako su sredstva za njegu preblaga, ne odstranjuju mrtve stanice s vlasišta, što također podstiče nastanak peruti.


Stres: i kosa je podložna svakodnevnim 
stresovima. Ako ste stalno napeti, to može nepravilno djelovati na obnovi ćelije i stvara se pogodno tlo za perut.


Osim navedenog, umor, bolest, neuravnotežena prehrana, onečišćenje, također podstiču nastanak peruti.
Savjet: Prije pranja dobro navlažite kosu kako ne  biste nanijeli previše šampona. Zatim šampon dobro zapjenite, trljajući od vrata prema tjemenu. Obilno isperite pa ponovite postupak, a pri tom ostavite pjenu od 2 do 5 minuta na glavi. Prilikom šamponjiranja iskoristite priliku da dobro izmasirate vlasište kružnim pokretima, prstima masirajte tjeme. Kosu perite najviše tri puta u sedmici kako ne biste nadražili kosu vlasišta.
Na pojavu peruti utiče nekoliko faktora, a to su naslijeđe, hormonalni utjecaji, stres, masna i začinjena hrana, alkohol i cigarete. Rješenje peruti leži u pronalsku adekvatnog, odgovarajućeg šampona ili preparata ovisno o tipu kose i problemu vlasišta. Kad se pravilno koriste, specijalni šampon protiv peruti s vremenom ćete pobijediti problem. 
Pripremila: Mediha Horić Aličić

Instagram