Voda: najjeftiniji i najefikasniji kozmetički preparat na svijetuDa li ste svjesni značaja korištenjem vode u svim sferama ljudskog života. Na koji način voda pozitivno djeluje na čovjekov organizam? Da li doista na pravi način cijenimo vodu koju koristimo. Koja su to sredstva koja koristimo prilikom kupanja ili tuširanja. Odgovore na ova pitanja možete pročitati u nastavku teksta.


Kad je riječ o blagotvornom dejstvu vode na čovjekov organizam, treba naglasiti da je voda, između ostalog jedan od prvih možda i najvažnijih faktora za ljepotu kože. Voda je i najjednostavniji, najjeftiniji i često i najefikasniji kozmetički preparat na svijetu. O njenom značaju za hidratizaciju kože govori i dodatak da je dvije trećine našeg tijela, pa i koža sastavljena od vode. Najkraće rečeno voda iz koje je potekao i život predstavlja vječiti izvor mladosti i ljepote. Treba ga samo svestrano iskoristiti.
Koža se neprestano obnavlja, izumrle ćelije se zamjenjuju novim. Masnoća i nečistoća sa kože se moraju redovno uklanjati, inače će se pore zatvoriti i prouzrokovati crvenilo. Ne treba zaboraviti da koža također diše. U tome ne treba ništa da joj smeta. Nedovoljno čistoj koži nedostaje vazduh, a to znači da su otvorena vrata mnogobrojnim bakterijama koje se već nalaze na njoj. Nasuprot tome, zdrav epiderm izbacuje sve toksine što predstavlja blagodat za čitav organizam. Ali te toksine treba na vrijeme ukloniti sa površine kože.Koje su to koristi od kupanja?


Samo kupanje je za to pravi lijek, pa bilo da se kupamo u kadi, pod tušem ili vodom. Koristi od kupanja  su mnogobrojne, i ne odnose se samo na higijenu tijela, mada je ona primarna. Kupanje istovremeno otklanja fizički zamor, osvježava i zato treba znati pravilno se kupati. 


Nikada se nemojte kupati u veoma toploj vodi, ni dugo, jer će se koža opustiti, naborati. Kada se kupate, dobro istrljajte tijelo frotirskom rukavicom ili peškirom. Time će se cirkulacija poboljšati i koža će biti glatka i zategnuta.


Ili još vode, ako ste u mogućnosti, iskoristite tuš. Prije svega masaža vodom je mnogo efikasnija od masaže rukom, jer je pritisak veći, a lakše se podnosi. Tuš daje najbolje fiziološko dejstvo, jer se toplotno dejstvo kombinuje sa dosta jakim mehaničkim nadražajem kože. 


Tako, pored čišćenja kože, topla voda koja mehanički otklanja mrtve ćelije sa površine kože, podstiče krvotok i smiruje centralni i periferni nervni sistem. Zato, ako se požalite na mamurluk, ako vas boli glava ili cijelo tijelo, umjesto aspirina upotrijebite kupatilo. Razna sredstva, dodaci vodi za kupanje, imaju također vrlo djelotvorno dejstvo. 

Najčešće korištena sredstva prilikom kupanja su: 

  -  SAPUN je najrasprostranjenije sredstvo za kupanje, a njegova je uloga da čisti kožu. Može se naći za sve vrste kože.

PJENE za kupanje nemaju takvo dejstvo kao sapun, ali koži nadoknađuju proteine. Pjene treba upotrebljavati pretežno za suhu kožu.

ULJA za kupanje neutranišu kamenac u vodi i parfimišu je. Naročito su dobra za suhu kožu.

SOLI za kupanje treba da upotrebljavaju osobe sa poremećenim krvotokom, ali ne treba zaboraviti da ove soli pomalo suše kožu.
Kao dodatak vodi mogu vam poslužiti i prigodne materije: najčešće čajevi i drugo. Tako poslije napornog radnog dana u kadi sa toplom vodom sipajte čašu vinskog sirćeta. Poslije 45 minuta, kupanje iz kade ćete izaći sa osjećajem kao preporođeni. Ili okupajte se u vodi u kojoj ste dodali čaj skuhan od pune šake lipovog cvijeta. Ostanite u vodi najmanje 20 minuta. Možete isto tako u kadu sa vodom staviti šaku listića nane. Njen miris u ulje osvježit će tijelo, a naročita blagotvorno dejstvo na očvršćavanje mišića.

Voda je neophodna za održavanje života u fiziološkom pogledu, ali ista je nužna i potrebna i za niz drugih potreba - namjena, prvenstveno higijenskih.


Ljudsko je tijelo 70 posto voda. Voda je i najjednostavniji, najjeftiniji i često i najefikasniji kozmetički preparat na svijetu.  Iz vode je protekao život i predstavlja vječiti izbor mladosti i ljepote.


UKOLIKO STE PROPUSTILE, PREDLAŽEMO DA PROČITATE:
Pripremila: Mediha Horić Aličić

Instagram