Zašto je važan ultrazvučni pregled u trudnoći i šta se njime otkriva?


Ultrazvučni pregled u trudnoći predstavlja sliku ploda, posteljice i plodove vode koju dobijamo na ekranu u crno-bijeloj boji ili koloru. Fetalna ultrasonografija je siguran pregled, nije bolan i ne oštećuje zdravlje žene i ploda a daje niz korisnih informacija.

O ultrazvučnom pregledu u trudnoći


razgovarali smo sa dr. Mahirom Jahić


ginekološke ordinacije "Dr. Mahira Jahić iz 


Tuzle".P: Na koje periode se u pravilu dijeli trudnoća?


O: Savremena medicina obuhvata brigu ljekara o zdravlju trudnice i ploda, a ta briga ima za cilj prevenciju i rano otkrivanje problema u zdravlju ploda. Trudnoća se u pravilu dijeli na tri perioda koji se označavaju kao trimestri.
  • Prvi trimester traje do punih 15 nedjelja trudnoće i u ovom periodu se odvija organogeneza odnosno stvaraju se organi bebe.
  • Drugi trimester obuhvata razdoblje od 16 do 27 nedjelje trudnoće i tada beba raste i dobija na težini i u dužini, a i vidljivost razvijenih organa je daleko bolja nego u prvom trimestru.
  • Treći trimester je period od 28 do 40 nedjelje trudnoće i kao u drugom trimestru beba raste i formira se (sazrijeva).


P: Tokom trudnoće koliko je potrebno obaviti ultrazvučnih pregleda?

O: Praćenje trudnoće danas je nezamislivo bez primjene ultrazvučnog pregleda, zato su u trudnoći potrebne ultrazvučne kontrole. Smatra se da je potrebno najmanje četiri ultrazvučna pregleda tokom trudnoće ali u različitom vremenskom intervalu.
  • I ultrazvučni pregled je potreban nakon izostanka menstrualnog krvarenja, i tokom tog pregleda potrebno je utvrditi da se trudnoća nalazi u maternici i da je vitalna, a da nije van maternice (vanmaterična).
  • II ultrazvučni pregled je u period od 11 do 14 nedjelje i zove se posebnim imenom ultrazvučni fetalni skrining: na plodu se vide glava, trup, ruke, noge, organi koji su počeli da se razvijaju, te određene promjene koje bi mogle pokazati da sa plodom nešto nije uredu. Vrlo je bitno ustanoviti da je razvoj ploda uredan i da se trudnoća može nastaviti ili da plod nema pravilan razvoj i prekinuti trudnoću. Naravno promjene na plodu se procjenjuju i na osnovu toga se planiraju dodatne pretrage i određuje kako nastaviti trudnoću.  • III ultrazvučni pregled je u period od 20 do 24 nedjelje trudnoće i tada se pregleda morfologija ploda, rast i razvoj ploda, smještaj posteljice, količina plodove vode. Sada su organi ploda mnogo veći te se dobro mogu vidjeti.
  • IV ultrazvučni pregled je u period od 30 do 32 nedjelje trudnoće i tada se analizira porast bebe, količina plodove vode, izgled posteljice i procjenjuje da li beba dobro napreduje.P: Koliko traje ultrazvučni pregled?

O: Ultrazvučni pregled u principu traje 15 do 20 minuta izuzev kod fetalnog skrininga kada je potrebno 30 minuta a nekada i duže.

P: Kada i na koje načine se ultrazvučni pregledi rade? 


O: U I trimestru pregled se radi transvaginalnom sondom odnosno pregled kroz vaginu, malo je nelagodan ali veoma značajan.

U II i III trimestru ultrazvučni pregledi se rade transabdominalnom sondom odnosno preko stomaka.


Tokom trudnoće su potrebni redovni pregledi. Pregledi u trudnoći sadrže: akušerski pregled (ginekološki pregled u trudnoći), laboratorijske analize i ultrazvučni pregled. Tokom uredne trudnoće potrebno je imati 10 ginekoloških pregleda, 4 ultrazvučna (I- rana trudnoća, II Fetalni skrining, III 20-24 nedjelja trudnoće, IV 30-32 nedjelja trudnoće) i 3 pregleda osnovnih laboratorijskih nalaza.

Za termine ili neka pitanja, kontaktirajte nas na broj telefona: 035/ 258-450 ili 061/ 100-195.

Adresa: Barok, Trg Slobode, 75000 Tuzla, BiH.

                                                                          Dobrodošle.

Razgovarala: Mediha Horić Aličić

Instagram