Zdravi namaz od sira i bosiljka


Teme po pitanju namaza su neiscrpne. Od malo, napravimo tako mnogo. Ovo danas je bila samo jedna mala proba, da vidim kako će moja djeca reagovati na ovakav namaz. Isplatilo se, prijatnog je i ukusa i mirisa. 


- 50gr mladog sira
- 3 lista bosiljka
- 15gr maslinovo ulje
- prstohvat soli
- 4 supene kašike surutke
- 15gr samljevenih badema

Imala sam sirutke zato što pravim sir sama, ali vi možete da dodate i običnu prokuhanu ili faširanu vodu ili ako imate bademovo mlijeko. Bosiljak nisam imala svjež ali sam imala sušene listove koje ja sama sušim kada vidim da se neće potrošiti svježe. Izmrvila sam ih i prelila kašikom tople sirutke da nabubre. 

Sir, bosiljak, ulje, sirutka i so sam u blenderu izmiksala. izručila u činiju i pomješala sa samljevenim bademima. Ostavila koji minut da bademi upiju tečnost i namaz je spreman.
PišeJadranka Blažić

O autorici:


Moje ime je Jadranka Blažić. Život me je donio u prelijepu zemlju Kanadu sa moja dva sina, koji su sada već odrasli momci. Kažu da ti sudbina odredi šta ćeš u životu biti, još onoga dana kada se rodiš. Mislim da je meni sudbina odredila malo kasnije, kada sam u svojoj trinaestoj godini izgubila mamu i preuzela brigu na svojim nejakim plećima o starijem bratu i tati. Kuhanje je počelo tada i evo traje do dana današnjeg. Završila sam školu za kuhare i profesionalno se bavim kuhanjem. Oduvijek sam bila pobornik zdrave hrane i zdrave ishrane. Ponekad mislim da i dok spavam, sanjam koje bi jelo mogla osmisliti sutra. Ovde u Torontu živim sa svoja dva sina i radim kao kuhar u internacionalnom lokalu.

Recepte kreirane prema pravilima hrono isrhane možete pronaći na Jadrankinom blogu "Kuvajmo Hronovski".

Instagram