Zdravo i brzo jelo: makarone sa umakom od špinata


Ovih dana sam se navadila na lakšu hranu za ponijeti za moje radnike na +40C. Pošto sam kući, a imam i problem sa spavanjem, tako da ja njima spremim hranu pred zoru, i stigne da se ohladi dok oni ne krenu u 7h. Spakujem im u one male zamrznute torbe i bude uredu do ručak u 13h. Ovo je ustvari hrono doručak ali bez dodatka kukuruza.

Potrebno:

- 150gr smrznutog spavača
- 1 kašika gustina
- 200gr makarona
- mlijeko bademovo 
- so, biber, začini
- 1 čehno bijelog luka
- 40gr putera
- kuhan kukuruz
- malo tucane ljute paprike

Priprema:

Staviti da se dinsta na puteru španač sa čehnom bijelog luka na najsitnije narezanog. Dodati so, biber, tucane paprike i ako volite još neki začin. Čim se malo uprŽio španač dodati jednu kašikicu nekog gustina. Ja sam dodala tapioku ali možete da stavite bilo koje dozvoljeno brašno. Nalivala sam postepeno sa bademovim mlijekom dok nisam dobila gustinu kao za sos. Ne treba da bude jako gusto, jer će makarone dodatno pokupiti tečnost.


Makarone skuhati po uputstvu na pakovanju. Kada ih procjedite ne ispirajte ih. Ako ne želite da spremate preliv sa bademovim mlijekom, onda možete da sačuvate vodu u kojoj su se kuhale makarone, pa sa njom da skuhate. Kada je preliv skuhan preliti ga preko skuhanih makarona i pažljivo promiješati da se ne polome makarone.

Moji momci kažu da su bile jako ukusne hladne i u kombinaciji sa mini cuftama.

Eto, nekom doručak, a nekom letnji ručak.PišeJadranka Blažić

O autorici:


Moje ime je Jadranka Blažić. Život me je donio u prelijepu zemlju Kanadu sa moja dva sina, koji su sada već odrasli momci. Kažu da ti sudbina odredi šta ćeš u životu biti, još onoga dana kada se rodiš. Mislim da je meni sudbina odredila malo kasnije, kada sam u svojoj trinaestoj godini izgubila mamu i preuzela brigu na svojim nejakim plećima o starijem bratu i tati. Kuhanje je počelo tada i evo traje do dana današnjeg. Završila sam školu za kuhare i profesionalno se bavim kuhanjem. Oduvijek sam bila pobornik zdrave hrane i zdrave ishrane. Ponekad mislim da i dok spavam, sanjam koje bi jelo mogla osmisliti sutra. Ovde u Torontu živim sa svoja dva sina i radim kao kuhar u internacionalnom lokalu.

Recepte kreirane prema pravilima hrono isrhane možete pronaći na Jadrankinom blogu "Kuvajmo Hronovski".

Instagram