Šta je to tehnika emocionalnog oslobađanja (EFT) i kako nam može pomoći?

Prije nego bih bilo šta počela da pišem o tehnici emocionalnog oslobađjanja moram ipak napomenuti šta je jedan naučnik, profeso...


Prije nego bih bilo šta počela da pišem o tehnici emocionalnog oslobađjanja moram ipak napomenuti šta je jedan naučnik, profesor na jednom svom izlaganju rekao. Obratio se publici i kaže: “Prvo ću vam reci jednu lošu, pa onda jednu dobru vijest”. Loša vijest je bila:”Zapadna kultura u kojoj živimo, propada”. Dobra vijest je bila:”Zapadna kultura u kojoj živimo propada.” I ako smo iskreni sve te promjene osjetimo, neko više ili manje. Ekonomska kriza, nezdrava hrana, zagađenje zraka, ratovi.


Ipak postoji tajna koja je izbrisana iz svih naših današnjih zapadnih religijskih tradicija. Skoro bilo koja druga kultura počevši od hramova u Egiptu, Tibetu, Indiji, Boliviji i Peruu znaju za tu veliku tajnu, samo Zapad ne.A to je da iskustvo koje mi doživljavam unutar svojih tijela utiče na svijet oko nas na mnoge načine.
Naša dosadašnja nauka kroz historiju jednostavno to nije dopustila da znamo.
Sada se nauka na svu sreću vraća tim  divnim, drevnim kulturama u Indiji, Tibetu, Boliviji i Peruu.Od tih drevnih kultura se učimo da  kada nešto razmišljamo ili želimo mi to oslikamo u našem umu i to možemo da oživimo, manifestujemo, u svom životu.

Time se danas bave kvantum fizika i energetska psihologija.
Po njima postoje tri energetska centra: MISAO,  EMOCIJA i OSJEĆAJ.

Kada  nam misao izazove emociju, te dvije energije se spajaju u jednom centru, u našem srcu. A dokazano je da naše srce stvara elektromagnetske talase koji utiču na svijet oko nas. Znači da ako naše srce širi elektromagnetskim talasima, strah, nemoć, tugu i negativno, kako možemo da očekujemo da svijet u kome živimo bude bolji. Kako možemo očekivati da budemo zdravi , ako smo skoro eksplodirali  od samih negativnosti.
U navedenim drugim ( Tibet, Indija, Bolivija, Peru…) kulturama su naučeni hiljadama godina prije, da svojim ritualima, mislima i meditacijama  mogu da izazovu bolju emociju, gdje  se manifestuje bolji osjećaj.

Zaključila bih da smo u tom slučaju mi svi kao pojedinci  jako bitni u svijetu u kome se nalazimo i da možemo i te kako pomoći i napraviti svoj svijet ljepšim.
Mi smo  kreatori svojih života.
Krenimo samo od sebe, to je dovoljno.
Zato je bitno da se oslobodimo negativnih emocija sa kojima se svakodnevno susrećemo. I koje nam izazivaju strah, nemoć i stres koji je veliki neprijatelj svakodnevnice. Ako se mi sami počnemo toga oslobađati, polako će se i svijet oko nas također početi oslobađati od negativnosti.

Emocionalno oslobađanje (EFT), je jedna novija oblast u energetskoj psihologiji. Osnivač ove tehnike je Gary Craig.
To je u stvari emocionalna akupresura.
Danas nas energetska psihologija uči da postoji nešto što se nalazi između misli i emocije.

U Kini to zovu CI,
U Indiji: PRANA, 
a na Zapadu ŽIVOTNA  ENERGIJA.
To su energetski meridijani koje mi svi imamo u svom tijelu.

Emocije su nešto što svakodnevno osjećamo i često nismo svjesni emocija koje su nam suvišne i onoga sto nam one štete.

Mnogi su pod stresom,,a stres nije ništa drugo nego emocionalna reakcija.
Emocije koje nisu razriješene predstavljaju blokade koje tokom vremena počnu da stvaraju zdravstvene probleme..
Emocije imaju utjecaja i na sve grane našeg života.
Kada se ne riješimo blokiranih emocija to postaje energetski poremećaj.
Bitno je suočiti se sa zaglavljeni emocijama.
Bitno je ispoljiti sve sto osjećamo. Iako su neki učeni da nije dobro ispoljavati emocije.
Mene je moj tata koji je  psiholog uvijek učio da emocije treba otpuštati i da je plakanje slavina za dušu. I to je veliko olakšanje, ali još uvijek postoje blokirane emocije.
Sa emocionalnim oslobađanjem se oslobađamo i blokiranih emocija na sve.


Tehnika izgleda malo čudno, ali je jako jednostavna i efikasna.
Sastoji se od kratkotrajnog tapkanja na određenim tačkama šake , lica i na leđnoj strani ispod pazuha.
Dok stimulišemo te tačke mi moramo biti mentalno povezani sa onim sta je problem. Ali moramo tačno znati sta je problem.

Ljepota ove tehnike je da si možemo sami pomoći i na više nivoa. Može da se primjenjuje u zdravstvu, u školstvu, na poslu.
Svugdje gdje su emocije u pitanju u našem sistemu vjerovanja.
Mnoge naše blokade polaze od vjerovanja u nešto, odnosno od  ličnog sistema ubjedjenja.
EFT je fizičko i emocionalno iscjeljivanje i balansira funkcije mozga.

Kombinacjom EFT i coachinga učimo:

-  Riješiti i osloboditi se nepotrebnih emocija kao što je tuga, osjećaj krivnje, ljutnje i nemoći.
-  Akceptirati što nam se desilo, desilo se . Tako da možemo lakše biti usmjereni na svoju budućnost.
-  Otkriti koje nam emocije izazivaju fizičku bol
-  Kako sam sebi pomoći

Emocionalna sloboda u potpunosti može biti nas izbor.
Mi ne moramo da budemo žrtve svojih reakcija na svijet oko nas.
Neka svijet bude reakcija na nas.


Piše: Vanja Beukelman Pavlović, life coach i kognitivni terapeut, autorica knjige "Život"

Rođena sam u Tuzli. Živim više od dvadeset godina u Holandiji.  Majka sam troje   djece i baka prekrasne djevočice Dunje.  U našoj zemlji sam stekla diplome prosvjetnog radnika: nastavnik našeg jezika i književnosti i nastavnik predškolskog vaspitanja.  U Holandiji sam stekla još dvije diplome Life Coach i Kognitivni Terapeut, čime se danas bavim.   Pored toga sam stalna kolumnistica i stručna saradnica Arabella - Sretna Žena Magazina.   Od septembra 2016. dajem časove hrvatskog jezika na Holandskoj Poslovnoj AkademijiMoja dosadašnja znanja i iskustva dijelom sam objedinila u svojoj knjizi "Život"Pratite me na Facebook-u i Instagram-u za više riječi inspiracije i savjeta. Ukoliko želite kupiti moju knjigu "Život" ili se informisati za life coaching sesije putem Skype-a javite mi se na: vanja.beukelman@gmail.com ili u inbox moje Facebook stranice (Vanja-Lifecoach).

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.