Jeftino i lako osvježenje enterijera uz pomoć boje za zidove
Male promjene u enterijeru ne zahtjevaju  mnogo novca, vremena i muke, a mnogo znače za cjelokupni izgled. 

Boje za zidove možete koristiti i sami, bez pomoći majstora, te učiniti da Vaši zidovi procvjetaju u novim nijansama. Pokušajte, lako je!

Pop art šare na zidu

Pop art već godinama drži jedno od prvih mjesta enterijerskih stilova, te će uvijek biti moderno uvesti ga u prostor makar u vidu detalja. Za početak, boje za zidove odaberite prema efektu koji želite postići: ako je to isticanje jednobojnih jastučića na trosjedu, na primjer, odaberite upravo tu nijansu. Uvjek imajte na umu da tamnije boje za zidove možete upotrebiti u svjetlijim prostorijama, dok onim malo mračnijim odgovaraju žuta i narandžasta, kao boje sunca.
Odaberite jedan geometrijski oblik kao šaru koja se ponavlja i isjecite ga na kartonu, a zatim olovkom na zidu iscrtajte ivice. Odabrana nijansa  boje za zidove trebalo bi da popuni unutrašnjost, a to ćete najlakše učiniti ako ivice oblijepite molerskom trakom. Nakon farbanja i sušenja, skinite traku i uživajte u novom izgledu svog doma.

Retro krugovi

Poput pop arta, i retro već niz godina ne izlazi iz mode, te će krugovi na zidu koje ćete uraditi uz pomoć boje za zidove biti uvjek aktuelni. Poput prethodnog postupka, izaberite nijansu određene boje za zidove u zavisnosti od toga koji dio namještaja želite da istaknete, a zatim šestarom (sa običnom olovkom) iscrtajte male i velike ili iste krugove na zidu, u širini oko metar – metar i po (u zavisnosti od veličine zida, poput ukrasne tapete). Ovdje Vam neće mnogo pomoći molerska traka, ali hoće malo tanji, savitljiv karton, koji će spriječiti prelivanje boje za zidove preko ivica ako ga držite prislonjenog uz krug.  

Prefarbajte jedan zid

Naravno, prostor možete lako osvježiti i pomoću nove boje za zidove na samo jednoj površini. Na primer, uz dominantu bež odlično se slažu braon tonovi, a uz crno-bijele kombinacije – iznenađujuće, jarke boje za zidove, poput žute, narandžaste ili crvene. Uz bijelu dobro ide siva, i to u srednje tamnoj nijansi i mat verziji, koja je inače veoma popularna u posljednjih nekoliko godina. Zid drugačije boje uvek je trik za brzu promenu prostora i njegov potpuno drugačiji izgled.

Promenite izgled predsoblja...

Ako ne znate od čega biste počeli, a i niste sigurni u svoju vještinu, vežbajte u predsoblju. Ovdje ćete najlakše isprobati sve boje za zidove jer su predsoblja uglavnom mala, mračna i nemaju mnogo namještaja koji treba da bude sklonjen prilikom krečenja. Ako i u pogrešite u izboru nijanse boje za zidove, lako ćete grešku ispraviti novom bojom. Sem toga, uredićete ovu prostoriju i dati joj novi šmek. Sasvim dovoljno, zar ne?

...ili kupatila

Na kupatilo često poslednje mislimo kada uređujemo prostor, te će ga nove boje za zidove sigurno osvježiti i, po potrebi, dodati mu svjetlost ili širinu. To možete postići žutom ili bež bojom, dok su hladne plavo-sive nijanse i mnogi tonovi svjetlije zelene boje za zidove trenutno izrazito popularni, pogotovo ako se slažu uz standardne bijele pločice ili one u tamnijoj, plavoj boji.


Instagram