Kada i kako bebi dati prvi nemliječni obrok?


Kada mame trebaju dati bebi prvi nemliječni obrok? Da li trebaju žuriti, i u kojem mjesecu treba početi sa tom hranom? U nastavku teksta pročitajte nekoliko savjeta koji mogu biti od koristi za vašu bebu.


Djeca se razlikuju po količini hrane koje unose i po uzrastu u kojem su spremne da se hrane nekom drugom hranom osim majčinog mlijeka. Uz pomoć nauke ne treba žuriti sa dodatnom hranom, a ni kasniti. Opšte pravilo glasi: NE PRIJE NAVRŠENIH PET MJESECI, ALI NI POSLIJE NAVRŠENIH ŠEST.  Prvo i osnovno, podojite bebu (ali joj nemojte dozvoliti da se prejede), pa joj tek onda ponudite nekoliko kašičica pripremljene voćne kašice. Gladna beba neće htjeti da jede onako kako nije navikla (kašičicom).Kašicu pripremite sa dodatkom svog mlijeka, lakše će je prihvatiti. Da bi kašica bila kaloričnija, dodajte joj kašiku kuhanih rižinih pahuljica. Stavite bebu u stolicu za hranjenje ili je udobno smjestite u svoje krilo, a zatim joj ponudite kašicu hrane (vodite računa da bude dovoljno tekućine). Nemojte da prepunite kašicu - za početak, zahvatite samo malo hrane!Ne brinite ako beba ispljune hranu, to se dešava u 99 posto slučajeva! Ako ne plače i ne djeluje zbunjeno, ponavljajte proceduru sve dok uspješno ne proguta prvi zalogaj. Znajte, za nju je to veliki korak! Ako se rasplače, prekinite hranjenje! Prvo je umirite, a zatim pokušajte ponovno. Ukoliko se ponovo ista situacija, odložite akciju za sutradan. Neke bebe odmah prihvate nov način ishrane, dok je nekima potrebno vremena. Veoma je važno da ne pokazujete znake nervoze (npr. nervozna mama, još nervoznija beba!). Neće se ništa strašno desiti ako vaša beba svoju prvu kašicu pojede tek iz petog puta. 


Zapamtite, najvažnije je da je vaša bebica poslije obroka zadovoljna i sita, bez obzira na to koliko je pojela. Temperatura pripremljene kašice treba da bude jednaka temparaturi vašeg tijela (ako je previše hladna ili prevruća, beba će je odbiti).


UKOLIKO STE PROPUSTILE, PREDLAŽEMO DA PROČITATE:
                                 
Vaše dijete neće da jede; pročitajte ove savjete


Kada se bebama počinju davati voćne kašice i 

sokovi?


Pripremila: Mediha Horić Aličić

Instagram