Kako se napuniti životnom energijom ("napuniti svoje baterije")

U jednom ranijem tekstu sam pomenula  različita imena ( chi, prana, božanska ljubav) za Univerzalnu Energiju u kojoj sve i...U jednom ranijem tekstu sam pomenula  različita imena ( chi, prana, božanska ljubav) za Univerzalnu Energiju u kojoj sve i mi svi u kosmosu pripadamo. Ovu energiju možemo osjetiti kroz meditaciju, jogu, ali prije svega kroz ljubav.

Svatko od nas poznaje situaciju kada od nekih osoba dobijemo osjećaj sreće i ožarenosti. Ili da od nekih osoba osjećamo negativnost, strah i bezciljnost.


To je jednostavno POZITIVNA ENERGIJA, optimizma i pozitivnosti kojom su napunjene poneke osobe ili NEGATIVNA ENERGIJA, kritike, nesigurnosti i mračnog gledanja na svijet kojom su napunjene druge osobe. I svako od njih će reci da ima svoje razloge za biti pozitivan ili negativan.

Danas kada živimo u svijetu ogromne tehnike počinjemo da se koristimo i terminologijom tehnike.

I ja sam svojim roditeljima često kažem poslije godišnjeg kojeg smo proveli skupa ili kada oni dođu na par dana ovdje kod mene ili ja idem kod njih: “ E sada smo napunili baterije , puni smo pozitivne energije pa opet svako može na svoju stranu”

Često čujemo kako se kaže : ”Istrosila sam se, nemam više energije ni za šta.” Pa  želja da se napuni kao mobilni telefon, ili kao kompjuter nekoliko  sati u utičnicu i opet sve radi.


 Svaki vremenski period u kome ljudi žive ima  svoje metafore koje nam čine život razumljivijim. 

Metafora sadašnjice je “napuniti se životnom energijom”.

Kako se napuniti  životnom energijom koja nam je dostupna iz Univerzalne Energije je za svakoga drugačije. Svako se na svoj način napuni tako sto se međusobno volimo, zajedno se smijemo, družimo, meditiramo, čitamo, izlazimo u prirodu…

Ali najljepša stvar koju možemo sebi priustiti. I najljepši način punjenja  energijom iz Univerzalne Energije je ljubav prema sebi i poštovanje tog predivnog bića koje jesmo.

Biti arogantan i imati veliki ego, htjeti biti uvijek u pravu i u  svemu najbolji, to nije ljubav prema sebi. To je samo lični strah.

Sebe volimo i punimo se životnom energijom kada se oslobodimo straha. Straha  od kritika, krivica , ozlojađenosti od svijeta u kome živimo i svega drugoga što nas pritišće.


Recimo sebi da smo spremni i voljni da otpustimo  sve što nas pritišće. Čak i ako čujemo u podsvjesti eho prošlosti ili sadašnjosti koja nije pozitivna i koja nas pritišće. Recite sebi:” Samo ću ga otpustiti!”.

Zamislimo kako bi bilo da se počastimo bar jednom rečenicom nečega što bi nam pomoglo da pustimo loš momenat i unesemo nešto novo. Počastimo se osjećajem da nemamo prepreku da budemo sretni. Zadržimo taj osjećaj na momenat. Taj osjećaj je bitan. To je ta ljubav prema sebi.

Nema smisla sebe kažnjavati zbog stvari koje ne znamo ili loše situacije u kojoj se trenutno nalazimo.

Bolje je da tu energiju uložimo da uočimo šta su  barijere za ljubav prema sebi i da naučimo kako da   pustimo  barijere.

Kako znamo šta je naša barijera?

Sve što mi svakodnevno oživljavamo  kreira u nama uvjerenja.

Prisjetimo se kako počinjemo dan. Nesvjesno… Ustaljeni ritam… A informacije nam se samo serviraju ( na žalost kao da se sve svelo na takmičenje ko će iznijeti  više negativnih informacija). Počinjemo da slušamo ljude koji su kritični i ozlojađeni. I to nam stvara pogrešna uvjerenja o nama i svijetu oko nas. To nas drži u jednoj tački u ulozi žrtve.

Jako je bitno upamtiti da MI BIRAMO  šta  mislimo i šta govorimo.

JA VOLIM I PODRŽAVAM SEBE!

Kada ovo kažemo gomila negativnih poruka izađe na površinu, pa to može zbuniti.

Imate osjećaj da od tih negativnih poruka nemate prostora za sebe i onda odustajete ili imate otpor. To je sasvim normalna reakcija svih. Bitno je obratiti pažnju na sve negativne poruke koje nam tada dolaze. Kada čujemo te negativne poruke znamo šta nam stoji na putu.

Te negativne prepreke su zapravo barijere na putu ljubavi prema sebi.

Ako se tih prepreka oslobodimo imat ćemo prostora za ljubav prema sebi!

Svaki dan vježbate. Pogledajte se u ogledalo . Možete li se pogledati u oči, a da se ne kritikujete?

Reci: “VOLIM TE TAKVU KAKVA SI!  Ne sudite, samo primjećuje, koja osjećanja vam dolaze? Tih negativnih osjećanja trebate da se oslobodite.

Oslobodite se osjećaja da ste ružni, debeli ili mršavi. Oslobodite se misli da zbog drugih nešto ne možete da uspijete.


Vi ste baš  to predivno biće! Unikatno i svoje! Volite sebe kao što bebe vole sebe. Bebe su oduševljne sto imaju svoje tijelo. One su pune hrabrosti i ljubavi.

Recite sebi:

-Ja akceptiram sebe iako o sebi nemam pozitivno mišljenje.
-Ja biram sebe voljeti. Ja biram voljeti i druge, pa čak i one zbog kojih se ne osjećam lijepo.
-Ja zaslužujem ljubav.

Napuniti se životnom energijom nije tako jednostavno. Ali ako se potrudimo da svaki dan nešto novo naučimo, ako biramo šta ćemo da slušamo oko sebe i šta da mislimo, ako odlučimo sebe voljeti i probati svoju  energiju usmjeriti  na pozitivno i prema drugima i na život oko sebe, ONDA SMO USPJELI.

Ako i pored svega toga mislite i osjetite  da nemate pristup ili nemate volje da se bavite pozitivnošću i  kreiranjem vlastite pozitivne energije ne osjećajte se loše. 

U svakom slučaju smo svi bez razlike  djelići Univerzalne Energije u kojoj je ljubav najvaznija, pa se iz toga dobiva snaga za živjeti.

A ako uspijemo upiti pozitivnu  životnu energiju, oslobođeni smo prepreka koje nas guše. 

Volimo sebe kakvi smo. Cijenimo sve svoje što smo postigli i što postižemo. 

Cijenimo mjesto i vrijeme u kome se trenutno nalazimo. Otvaraju nam se nove mogućnosti. Imamo energije da razumijemo svijet oko sebe. Dajemo prostora i drugima da budu svoji.

Poboljšavamo svijet oko sebe time sto se međusobno dopunjujemo sa stečenim znanjima i iskustvima. Nema prostora za ljubomoru i natjecanje. I što je najvažnije nema više prostora za strah da  živimo svoj život u svom momentu.

Piše: Vanja Beukelman Pavlović, life coach i kognitivni terapeut, autorica knjige "Život"

Rođena sam u Tuzli. Živim više od dvadeset godina u Holandiji.  Majka sam troje   djece i baka prekrasne djevočice Dunje.  U našoj zemlji sam stekla diplome prosvjetnog radnika: nastavnik našeg jezika i književnosti i nastavnik predškolskog vaspitanja.  U Holandiji sam stekla još dvije diplome Life Coach i Kognitivni Terapeut, čime se danas bavim.   Pored toga sam stalna kolumnistica i stručna saradnica Arabella - Sretna Žena Magazina.   Od septembra 2016. dajem časove hrvatskog jezika na Holandskoj Poslovnoj AkademijiMoja dosadašnja znanja i iskustva dijelom sam objedinila u svojoj knjizi "Život"Pratite me na Facebook-u i Instagram-u za više riječi inspiracije i savjeta. Ukoliko želite kupiti moju knjigu "Život" ili se informisati za life coaching sesije putem Skype-a javite mi se na: vanja.beukelman@gmail.com ili u inbox moje Facebook stranice (Vanja-Lifecoach).

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.