Kako se osloboditi osjećaja krivice (grižnje savjesti)?

Kako da biste dobili osloboditi od osjećaja krivnje i kajanja?


Kako da biste dobili osloboditi od osjećaja krivnje i kajanja?


Emocija je nešto što je dio nas. Uz pozitivne emocije mogu lako nositi. Daju nam snagu i podršku. Koji su stvarni problem su negativne emocije, a mi često nisu svjesni tih emocija koje ne koristimo kao i njihove posljedice ..
Osjećaj krivice je emocionalna reakcija na nešto što smo uradili ili nismo uradili. Ako taj osjećaj nismo riješili ili ga se nismo oslobodili, može poslije izvjesnog vremena da nam se pretvori i u zdravstveni problem.

Ono što je jako važno je biti svjestan  da sve što doživljavam i što nam se dešava u našem životu, a nije nam prijatno možemo okrenuti nama u korist.

Osjećaj krivnje, a znamo sve, apsolutno sve, ne jednom.

Da poduhvat od najbanalnijih Primjeri:
Kada smo sebi nešto zacrtali da uradimo, a nismo.
Kada želimo da zdrave ishrane, a ne mogu odoljeti nešto stvarno ukusno, a podsvijest znamo je nezdravo.Kod žena je česta krivica da ako se posvete kući i djeci, onda zapostavljaju karijeru. Ili ako se odluče za karijeru, proganja ih osjećaj krivice da li su dovoljno dobre majke i supruge.
Kada se odlučimo na neku vrstu rekreacije ( sport, svakodnevna šetnja, joga, plivanje), pa izgubimo ritam. 

Mi želimo da jedemo od zavisti.
Kada smo na nekoga planuli bez razloga.
Kada smo kazniti dijete ili su ljuti.
A da ne spominjem vrlo težak teret, ako izgubimo nekog dragog, ako smo griješili za tu osobu. Ima li dovoljno vremena zajedno ..

Krivica je težak teret koji svi nosimo.
ALI  OSJEĆAJ  KRIVICE  NE  RJEŠAVA  NISTA!

Ako smo stvarno nešto što se ne odobrava, a zašto mi ugristi osjećaj krivice, ili kajanje, samo prestani da radim. Pauziranje za trenutak i pusti ga!Nemojte stalno hodati s ovom teret za njihove vlastite leđima. Postoji velika opasnost da ćemo nakon nekog vremena počne da manipulira svojom krivicom drugima. Da biste pokrenuli još jedan sudija vas zbog vaše osećanja krivice.

Ne želite da polažete krivicu na druge ljude, zato što sve što šaljemo od sebe to nam se vraća. Naše negativne misli, ponašanja i negativne vibracije samo se nama opet reflektuju.
Na fizičkom nivou krivica uvijek traži kaznu, a kazna iziskuje fizičku bol. Na predavanjima su nas učili da ako nam dođe klijent sa puno fizičkog bola, da su to klijenti koji se suočavaju sa zastarijelim krivicama koje  nosi sa sobom.
Ako ste stalno osjećati krivim za nešto, da je naš jedini pravi još manji i imamo sve više i više tereta i na kraju fizički bol.

Za sve što radimo možemo  to ili uraditi ili ne uraditi, 
Ne konstantno samo htjeti uraditi i konstantno nositi osjećaj krivice da nismo uradili.

Ako smo roditelji, ne smisla djeca 's je kriv za nešto što nismo im dali, ili ono što moramo da ih kazni, ili da smo bili nanervirani u jednom trenutku na njih.
Svaki normalan roditelj radi najbolje što možemo s obzirom na vrijeme, mjesto i situacija!
Ako želimo da pomognu djeci da je najbolje da prihvate sebe kafu i da volimo sebe.
To će biti odmah kopirati na dijete. Djeca su najpotrebniji zadovoljan roditelj.

Kao muževi i partneri većine žena koje je spokojan, zadovoljan sa sebe i, kao takva, stoji pored njega.
To je muškarcima ljepota, ne koji kilogram dole ili gore, zbog kojih žene često imaju osjećaj krivice.

Na moju jako veliku žalost sam prije par godina izgubila brata. Sve se desilo jako brzo. Nisam stigla da ga  vidim tih zadnjih sati, dok je još bio živ. Zakasnila sam dan. Nisam se stigla s njim oprostiti. Imala sam dugo ogroman osjećaj krivice.

U takvim slučajevima možemo uglavnom može pomoći LJUBAV, oproštaj I PUŠTANJE   PROŠLOSTI. Kao i čuvanje lijepe uspomene kroz ono što naš dragi uvijek s nama.

Sve u onome što radimo je naša svijest, znanje i razumijevanje.

Mi jako dobro znamo šta hoćemo u svom životu, samo ponekad ne prepoznajemo prepreke koje nam stoje na putu..
Neka od stvari koja može da nam pomogne je da uvidimo šta je to što nam ne dozvoljava da napredujemo.

Kako da znamo kada smo oprostili sebi?

Kada sebe volimo i kada dobro funkcionišemo u svom životu.
Ako nešto ne funkcioniše znači da sebe u tome što ne funkcioniše  još ne volimo dovoljno.

Nikada ne trebamo reći:”Nikada nemam dovoljno, ili Nisam dovoljno uradila, ili dovoljno dobra”
ONO ŠTO TREBAMO REĆI JE:
“ Uvijek sam zadovoljna s ovim što imam,  ili  Dala sam sve od sebe da ovo postignem i predivna sam baš ovakva kakva sam.”

Na taj način možemo promijeniti način gledanja na našim životima i mi smo spremni da oslobodi svake osjećaj krivnje.

U životu se nista ne dešava,  dok se nešto ne promijeni!
     (Albert Einstein)     

Piše: Vanja Beukelman Pavlović, life coach i kognitivni terapeut, autorica knjige "Život"

Rođena sam u Tuzli. Živim više od dvadeset godina u Holandiji.  Majka sam troje   djece i baka prekrasne djevočice Dunje.  U našoj zemlji sam stekla diplome prosvjetnog radnika: nastavnik našeg jezika i književnosti i nastavnik predškolskog vaspitanja.  U Holandiji sam stekla još dvije diplome Life Coach i Kognitivni Terapeut, čime se danas bavim.   Pored toga sam stalna kolumnistica i stručna saradnica Arabella - Sretna Žena Magazina.   Od septembra 2016. dajem časove hrvatskog jezika na Holandskoj Poslovnoj AkademijiMoja dosadašnja znanja i iskustva dijelom sam objedinila u svojoj knjizi "Život"Pratite me na Facebook-u i Instagram-u za više riječi inspiracije i savjeta. Ukoliko želite kupiti moju knjigu "Život" ili se informisati za life coaching sesije putem Skype-a javite mi se na: vanja.beukelman@gmail.com ili u inbox moje Facebook stranice (Vanja-Lifecoach).

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.