Kombinujte boje za zidove u domu kao pravi dekorateri


Boje za zidove imaju snažan uticaj na naš svakodnevni život, te pažljivo treba voditi računa prilikom njihovog izbora za prostor u kom provodimo najviše vremena. Naime, nije svejedno ukoliko biramo jarke boje za zidove za prostorije u kojima treba da se odmorimo i relaksiramo ili pak mrtve, tamne i zatvorene nijanse u slabo osvjetljenim prostorijama. Za one koji žele nešto drugačije, originalnije i hrabrije, dekorateri daju specijalne savjete kako osvježiti prostor farbanjem zidova.Pravilo 30-60-10


Iskusni dizajneri i dekorateri znaju da je pravilo 30-60-10 ključno prilikom izbora boje za zidove u prostoriji i njenog cjelokupnog uređenja, te ga se strogo pridržavaju. Ono konkretno znači – 30% boja u prostoriji pripada jednoj boji namještaja, 60% jednoj boji najvećih površina – zidova, te treba biti veoma oprezan prilikom izbora boje za zidove, i 10% otpada na dekorativne detalje, za koje je najbolje da budu u jednoj dominantnoj boji (ako je već nužno da budu šareni). Vodeći se ovim pravilom i birajući nijansu boje za zidove na čuvenom krugu boja, koji i Vi možete nabaviti u svakoj knjižari ili skinuti sa interneta, dekorateri započinju uređenje određene prostorije.


Teorija u praksi


Dakako, sve ovo u praksi može izgledati malo drugačije. Uvjek se pod dijelom od 60% mogu smatrati i različite nijanse jedne boje za zidove, odnosno jedan zid okrečen u nekom drugom tonu. Također, ako je cjelokupni namještaj, na primer, potpuno bijeli, može se iskliznuti u dvije boje za zidove u prostoriji. Mogućnosti je bezbroj, ali je dekoratersko pravilo koje se poštuje i u praksi da mnoštvo detalja treba za podlogu da ima neutralnu boju zidova, dok oni prostori koje odlikuje manji broj detalja mogu biti otvoreni za različite nijanse i eksperimente.


Hrabrošću do uspjeha


Dekorateri su stručni da u prostor zamisle na način koji nama ne bi pao na pamet, te da kombinuju razne boje za zidove kojih se mi ne bismo dosjetili. Što bi rekli Englezi, „Izađite iz svoje kutije“, odnosno ustaljenog načina razmišljanja, i pokušajte da posmatrate određenu prostoriju kao da je prvi put vidite. Prikupljajte različite ideje poznatih enterijerista, provjerite koje su to neobične boje za zidove koje biste mogli da uklopite u svoj enterijer, odredite da li Vam je u određenom prostoru prije potrebno opuštanje ili podsticaj na akciju, više ili manje svjetlosti. Budite hrabri i ne odustajte od svojih ideja, koje se sigurno mogu sprovesti u djelo bar na neki način.


Inspirativne kombinacije


Kad smo već kod inspiracije, najprije potražite boje za zidove kakve prije niste imali prilike da vidite uživo, poput maslinaste zelene, mat sive, upečatljive bordo – ili boje vina – i divne morsko sivo-plave nijanse. Ako Vam se neka od njih svidi, razmislite kako biste je uklopili u svoj prostor i dalje kombinovali. Ideju Vam mogu dati i cjelokupno bijeli prostori u kojima je samo jedan zid dominatnan. Na primjer, u tom slučaju se obično koristi pomenuta sivo-plava nijansa boje za zidove. Takođe, samo jedan mat sivi zid može biti podloga za slike u zlatnim ramovima i osvježiti enterijer, čineći ga ujedno modernim i ekstravagantnim.

Instagram