Kurban bajramKurban-bajram, naziva se još i Hadži-bajram, jer se u Meki obavlja hodočašće, a hadž je jedna od pet osnovnih dužnosti muslimana, koji je trebaju obaviti barem jednom tokom života, ako im to finansijske mogućnosti dozvoljavaju.


To je najznačajniji islamski blagdan, odnosno praznik prinošenja žrtve životinje, najčešće ovna ili krave i traje četiri dana.


Kurban bajram, dolazi dva mjeseca i deset dana nakon mjeseca ramazana, a prvi dan određuje se prema pojavljivanju mladog mjeseca. Bajram svake godine pada u različito vrijeme, jer je islamska lunarna godina za oko 11 dana kraća od one iz gregorijanskog kalendara.Muslimani Bajram dočekuju u svojim domovima, nakon klanjanja Bajram-namaza i čestitanja, tradicionalno se prinosi žrtva - kurban (najčešće ovan ili krava), po pravilima šerijatskog prava.


Kurbansko meso dijeli se na tri dijela. Jedan je namijenjen siromašnima, drugi rodbini, a treći se ostavlja u kući, prema utvrđenim pravilima: 1/3 siromašnima, 1/3 prijateljima i komšijama i 1/3 porodici. Ako neko ima veliku porodicu, može sve zadržati za sebe, ali može i podijeliti svo kurbansko meso. Zadržavanje svega za sebe nije u duhu pomaganja drugima, međutim ova mogućnost je ostavljena kao olakšica onima koji izdržavaju velike porodice i nemaju dovoljno sredstava za to, a ipak bi htjeli da ispoštuju ovu dužnost.Za Kurban-bajram, roditelji bogato daruju svoju djecu i najmlađu rodbinu, a prilikom dijeljenja kurbana, djeca također budu darivana.
Drage naše čitateljke i čitatelji, Arabella Tim želi vama i vašoj porodici Bajram Šerif Mubarek Olsun, da ovaj mubarek dan provedete u zdravlju, miru, sreći, radošću i zadovoljstvu sa svojom rodbinom, prijateljima i komšijama. Uživajte u porodičnoj toplini svog doma, veselite se, radujte, i Bajram proslavite onako tradicionalno, kako Islam nalaže.

UKOLIKO STE PROPUSTILE, PREDLAŽEMO DA PROČITATE:


Pripremila: Meliha Horić - Džanković i Mediha Horić Aličić

Instagram