Makarone u saftu od luka, paradajza i začinskog bilja


Još jedan izuzetno ukusan obrok, koji je na HI za doručak jedino moguć, a za one koji ne mare za hrono, oni mogu i za ručak. Za ovakvu vrstu jela u pitanju su samo finese, kako doći do idealnog ukusa. Kod mene sve to zavisi od raspoloženja i lične želje ili želje moje djece, šta bi se toga dana jelo. Danas sam imala želju za ukusom od paradajza. Pa tako je i nastalo ovo jelo. Samo vam mogu reći da je ukus predivan. Vi mi nemojte samo vjerovati na riječ, nego i spremite sebi i svojim ukućanima. Još jedna pozitivna strana ovog jela je što mogu da jedu sa zadovoljstvom i oni koji nisu na hrono, a da se ne žale da im nije po ukusu.


Potrebno:

- 300 gr sitnih makarona
- 600 gr mesa za pečenicu (tenderloin)
- 2 velika ljubičasta luka
- 3 čena bijelog luka
- 2 veća paradajza
- 2 lovorova lista
- 1/2 kašičice tucane ljute paprike
- 1 kašika sjeckano sušeno zeleno lišće
- so po potrebi
- 1/2 kašičice bibera
- 100ml ulja
- vode po potrebi

Luk sam isjekla na rebra ali ne jako tanko, jer će se to sve fino udinstati i neće se ni primjećivati. Stavila sam da se luk dinsta u zagrijanom ulju i posolila sam ga da ljepše odmekne, a i da bude naravno ukusnije kada se dinsta posoljen.


Za to vrijeme sam paradajz poparila sa vrelom vodom, oljuštila ga i isjeckala na sitne kockice. Može i da se samelje u blenderu ako želite. Luk se sve vrijeme dinsta poklopljen i na slabijoj temperaturi. Kada počne da ponestaje tečnosti, postepeno dodajete umjesto vode, paradajz koji ste isjeckali. Dok utrošite sav paradajz i luk je već mekan skroz. 


Meso sam isjekla na srednje parčadiće i ubacila da se dinsta u luku. Tu sam dodala lovor, tucanu papriku i polako dolivala vode ako je potrebno. Ovo meso bude brzo gotovo, pa treba paziti da se ne raskuha. 

Pred sam kraj kada je meso gotovo usula sam 600 ml vode, sve fino promiješala, pojačala temperaturu da provri i ubacila makarone. Smanjila temperaturu za 1/3. Dodala sam soli i na slaboj vatri kuhati koliko piše na pakovanju. Meni je bilo dovoljno to vode, nisam ništa više dodavala. Kada je bilo gotovo dodala sam bijeli luk narendan na sitno rende i sjeckano lišće zeleni. Poklopila da se sve stiša i ukusi sjedine.

Fenomenalan i ukus i miris.


PišeJadranka Blažić

O autorici:


Moje ime je Jadranka Blažić. Život me je donio u prelijepu zemlju Kanadu sa moja dva sina, koji su sada već odrasli momci. Kažu da ti sudbina odredi šta ćeš u životu biti, još onoga dana kada se rodiš. Mislim da je meni sudbina odredila malo kasnije, kada sam u svojoj trinaestoj godini izgubila mamu i preuzela brigu na svojim nejakim plećima o starijem bratu i tati. Kuhanje je počelo tada i evo traje do dana današnjeg. Završila sam školu za kuhare i profesionalno se bavim kuhanjem. Oduvijek sam bila pobornik zdrave hrane i zdrave ishrane. Ponekad mislim da i dok spavam, sanjam koje bi jelo mogla osmisliti sutra. Ovde u Torontu živim sa svoja dva sina i radim kao kuhar u internacionalnom lokalu.

Recepte kreirane prema pravilima hrono isrhane možete pronaći na Jadrankinom blogu "Kuvajmo Hronovski".

Instagram