Povećajte životni prostor uz pomoć malih trikova
Želite li povećati životni prostor u svom stanu ili kući, trebate se riješiti svih nepotrebnih stvari. Nepotrebne stvari ili dajte nekome kome su neophodne ili ih bacite ukoliko nisu više u funkciji.
Ukoliko vaš prostor izgleda prenatrpano, to je alarm za preuređenje i kupovinu novog namještaja i dekoracija. Pri kupovini namještaja i dekoracija, budite originalni i birajte stvari sa stilom. Birajte funkcionalni namještaj od kojeg ćete imati više koristi za pospremiti stvari (kauči, taburei, stolovi) i koji će bolje izgledati u određenom prostoru. Uskladite veličinu namještaja, jer je veličina namještaja jako važna u nevelikim prostorijama.

Kupite sto na razvlačenje jer ćete tako znatno uštedjeti na prostoru. Sofe i kauče najbolje je kupiti na rasklapanje, jer ćete imati dovoljno mjesta da smjestite druge potrebne stvari. Stolove, komodice i ormare birajte sa što više polica, koji će ispunjavati svoju funkciju u potpunosti. 

            
Želite li da vaš životni prostor vizuelno izgleda veći, ljepši i ugodniji, namještaj, dekoracije i slične stvari neka vam budu svjetlijih boja. 
Dizajnerski trikovi:

Plutajući namještaj podrazumijeva namještaj obješen iznad poda, na zid. Odličan je način kojim se postiže dojam velikog prostora. Ukoliko vam je kupatilo malo, na zid kupaonice možete „objesiti“ umivaonik, a na sličan način možete povećati dnevnu sobu postavljaući televizor, police, ukrase koji su pričvršćeni na zidove. 


Uzorci namještaja ili ukrasi neka vam budu vrijedni komadi, koji smiju imati sitniji, veći i smjeliji uzorak. Privući će pažnju i smanjiti usredotočenost na velik prostor. Komadi namještaja tankih nogu, ravnih glatkih linija presvučeni u čvrsto zategnute tkanine doimaju se kao da zauzimaju manje prostora. 

             

Ogledala, keramičke pločice, staklo donose prozračnost i svjetlo u male prostore. Takve sjajne površine najbolje se uklapaju u kuhinju i kupatilo. U dnevnim i spavaćim sobama postići ćete lijepe efekte staklenim stolovima, kao i namještenim ukrašenim ogledalima. 

         

Ured u ormaru hit je u modernom opremanju stanova za sve one koji posao obavljaju od kuće. Slično rješenje često je i za dječije sobe, koje unutar ormara imaju pisaći sto. 

 

Ne bojite se prugastog namještaja. Sofa presvučena u prugastu tkaninu podiže pogled prema gore, što plafone čini prividno višima. Isto je i sa tapetama. 


Dekoracije birajte sa stilom, svjetlijih boja. Nemojte pretrpati prostor čipkastim dekoracijama, jer će sve djelovati prenatrpano. Imajte nekoliko jednostavnih svijetlih ukrasa, i sve će izgledati mnogo bolje. 

          
Svjetlost je najvažnija u stvaranju prostora, stoga jedna sijalica u sredini sobe nije dovoljna. Tamni, neobasjani uglovi čine sobu zatvorenijom. Stojeće lampe dodatno će obasjati vaš prostor, pa će plafon djelovati viši. Za dobijanje osjećaja prostranosti uvijek najjače osvijetlite zid koji je najudaljeniji od ulaza u sobu. 

Umjesto zavjesa koje uzimaju dio podnog prostora, koristite roletne (venecijanere) što vam neće oduzimati dragocjene centimetre poda. 

     
Pažljivo sa bojama - Svijetle boje s efektnim ukrasom stvorit će dojam veće prostranosti. S bojenjem zidova slično je kao i sa odjevanjem. Prostorija sa tamnim bojama će vizuelno izgledati manja. 

Želje, potrebe i financijske mogućnosti najteže je uskladiti. No, nekada je potrebno malo mašte, kao biste uz mali budžet od vašeg doma mogli napraviti ugodno mjesto za život. 
Uredite svoj dom po svojim željama i mogućnostima, jer čovjeku je najvažnije da se osjeća ugodno u svojoj kući. Riješite se svih nepotrebnih stvari i kupite samo one neophodne, koje će biti od koristi vama i vašoj porodici.
Pripremila: Meliha Horić - Džanković

Instagram