Tjestenina sa paprikama i mljevenim mesom


Ovo je s namjerom spremano da bude otvorena punjena tikvica. Ali zbog niza okolnosti koje su mi se izdešavale od ranog jutra, ipak je spremna otvorena paprika. Pred kraj kuhanja smo zaključili da nam možda neće biti dovoljno za sve nas, pa smo se odlučili za varijantu sa tjesteninom. Nismo se pokajali, super je ukusno, a imali smo i goste da počastimo.


- 500gr mljevenog mesa
- 1 veća mesnata paprika
- 800ml oljušćenog paradajza isječenog na kockice
- so, biber, začini
- 600ml vode
- 180gr tjestenine
- 30ml ulja

U zagrijano ulje sam popržila meso dok se nije sve fino odvojilo. Tu sam dodala nasjeckanu papriku, so, biber, sjeckano lišče zeleni, crni i bijeli luk u prahu. Poslije par minuta sam usula paradajz kojem sam skinula ljusku i isjeckala ga na sitno. Kada je provirilo, smanjila sam temperaturu i poklopila. Tako se krckalo nekih 20 minuta. To je trebalo da bude gotovo i da bude otvorena punjena paprika. Ali posto nije bilo dovoljno za sve, nalila sam 600ml vode i kada je provirilo ubacila sam tjesteninu i još malo posolila. Moja tjestenina se kuhala 10 minuta, i onda sam isključila i ostavila po strani. Kada sam isključila bilo je još dosta tečnosti, sve je ogrezlo u tečnosti. Ali posle 20 minuta tjestenina je sve lijepo upila i super je bilo. 


Slikala sam dok još nije sve upilo, jer nisam mogla da čekam duže. Uglavnom ako su deva kui, ja ostanem bez fotografija, jer neće nitko da me čeka da prvo uslikam.

Da,htjela sam i da objasnim zašto ja ponekad kuham sa povrćem u prahu, a ne sa svježim povrćem. Pa, jednostavno zato što tako moja djeca traže. Ponekad se žale da im ide na grlo luk, pa kada mi kažu da stavim u prahu, ja onda tako i uradim. Ali, moram priznati da je sa prahom i jako lijepo i brzo kuhati, tako da i meni to odgovara, jer mene moje noge baš ne služe na duge staze, već samo na neko kraće vrijeme. PišeJadranka Blažić

O autorici:


Moje ime je Jadranka Blažić. Život me je donio u prelijepu zemlju Kanadu sa moja dva sina, koji su sada već odrasli momci. Kažu da ti sudbina odredi šta ćeš u životu biti, još onoga dana kada se rodiš. Mislim da je meni sudbina odredila malo kasnije, kada sam u svojoj trinaestoj godini izgubila mamu i preuzela brigu na svojim nejakim plećima o starijem bratu i tati. Kuhanje je počelo tada i evo traje do dana današnjeg. Završila sam školu za kuhare i profesionalno se bavim kuhanjem. Oduvijek sam bila pobornik zdrave hrane i zdrave ishrane. Ponekad mislim da i dok spavam, sanjam koje bi jelo mogla osmisliti sutra. Ovde u Torontu živim sa svoja dva sina i radim kao kuhar u internacionalnom lokalu.

Recepte kreirane prema pravilima hrono ishRane možete pronaći na Jadrankinom blogu "Kuvajmo Hronovski".

Instagram