Beba je na putu, kako se ponašati?

Gotovo svaka žena je bar  jednom u životu maštala o danu svog vjenčanja i zasnvanju porodice.

Ako ništa, bar se svaka bajka koju su nam roditelji čitali, završavala  sa „ Imali su puno djece i živjeli dugo i sretno do kraja života“

U tim danima  sve  je to izgledalo ružičasto i blještavo, nježno i bezbrižno. Djetinjstvo prođe, tinejdžerske godine također i bajke su odjednom tako daleko.
Brak je zasnovan, a beba je na putu.

Odjednom se javlja milion pitanja i strahova, kako, šta, ako, a kada bi....koja bebu ne zanimaju, ona želi svoj konfor i razvoj u mirnim uvjetima.Ali današnja vremena su teška i strah je realan, ali ne bi trebao biti svakodnevnica.

Bitno je ne izlagati se pretjeranom stresu, jer trudnoća jeste najljepše ali i najstresnije razdoblje u životu žene.

U tom periodu svi najbliži se trude biti maksimalno pažljivi prema trudnici, od nje kriti i najmanju negativnost, ali to nekada ženu koja čeka dijete  može i dodatno iznervirati.


Kada se trudnica počne nervirati u  njenom organizmu se počnu izlučivati mnogobrojni hormoni koji se putem posteljice prenose u djeteov krvotok. Za zdravlje je opasan dugotrajan stres, na primjer gubitak bliskog člana obItelji ili drage osobe, gubitak posla, partnerova nevjera i tako dalje.


Neke trudnice u takvim situacijama posegnu za alkoholom, cigaretama ili sedativima, što nikako nije dobro.
Neki uobičajeni strahovi ne mogu naštetiti bebi, moglo bi se reći da je to kao neka vrsta treninga i pripreme za budući svijet.

U svakom slučaju, trudnoća je danas za ženu na mnogo višem nivou nego ranije te samim tim i manje stresna.

Kvalitet života raste, ljudi više paze na ishranu pa sada i ne postoje neke teške epidemije koje su nekada bile uobičajene, ali ipak ne treba zanemariti realne opasnosti stresa.

Zbog toga buduće majke bi trebalo da se opuste, jer dosta ozbiljnije, nikako loše, stvari dolaze dolaskom bebe.

Majka bi trebala savjesno da je dočeka i pripremi za život.Stoga trudnice, uživajte  u svakom danu trudnoće, jer to je najljepši period Vašeg života.


Možda mnoge žene dok su trudne tako i ne misle, ali poslije definitivno shvate pravu istinu prethdne rečenice.

Piše: Daniela Čomić

Instagram