Recept za bečku šniclu kao iz restoranaRazmišljala sam da li je uopšte potrebno postavljati recept za šniclu. Pa, možda i jeste, a i zašto ne bi zapisali, možda nekog interesuje kako to drugi rade. 

Moja izrada šnicli je prošla kroz evoluciju dok nisam spremila idealan recept. U pitanju je samo par caka koje mnogo znače.Za Bečke i Karađorđeve šnicle uvijek koristim najfinije meso, najmekše je i najlakše se radi sa njim. Isječem meso na kolutove debljine 5cm i stavim ga između dva najlona i ravnom stranom čekića za meso izlupam sa obije strane na željenu debljinu. Ako koristite starije ili tvrđe meso onda ga obavezno izlupajte sa onom drugom stranom čekica kako bi mu pokidali vlakna da bi meso bilo sočnije. Izlupano meso ne solim niti stavljam bilo kakve začine.

U jaja stavim so, biber, sjeckano suho zeleno lišće, crni i bijeli luk u prahu i dobro izmutim pjenaricom sve zajedno. U posudu sa prezlama ubacim dosta susama jer susam poboljšava ukus i miris.Brašno nikad nisam voljela da koristim za šnicle, tako da samo prezlu sa susamom koristim. Uvaljam prezla+jaja+prezla i to je dovoljno za Bečku šniclu, kao što se i vidi na fotografiji gde je presjek. Ado volite kao i moji ukućani hrskavi poh, onda prođite još jedno jaja+prezla. Lično više volim poh od mesa, onako hrskav sa ukusom i mirisom susama i raznih začina.

Također je izuzetno praktičan ovaj način spremanja šnicli, jer možete da ih spremite danas za sutra ako ste u obavezama ili nekoj gužvi. Sutradan ih samo pred pečenje uvaljate u prezlu i spremne su. Ako znate da je meso baš svježe, tako spremljene šnicle mogu d a vam odstoje u frižideru 2-3 dana. Ako ih odlažete u frižideru obavezno između svake šnicle stavite foliju ili papir za pečenje.Tako spremljene šnicle budu za čas pečene. Dovoljno je peći po 2 minuta na srednjoj temperaturi  ulja ili masti sa obije strane i šnicle su ispečene.

Ako želite da vam ovo bude hrono doručak onda ih samo ispecite u rerni na najjače i biće odlično isto.


Recept i fotografije: Jadranka Blažić


O autorici:

Moje ime je Jadranka Blažić. Život me je donio u prelijepu zemlju Kanadu sa moja dva sina, koji su sada već odrasli momci. Kažu da ti sudbina odredi šta ćeš u životu biti, još onoga dana kada se rodiš. Mislim da je meni sudbina odredila malo kasnije, kada sam u svojoj trinaestoj godini izgubila mamu i preuzela brigu na svojim nejakim plećima o starijem bratu i tati. Kuhanje je počelo tada i evo traje do dana današnjeg. Završila sam školu za kuhare i profesionalno se bavim kuhanjem. Oduvijek sam bila pobornik zdrave hrane i zdrave ishrane. Ponekad mislim da i dok spavam, sanjam koje bi jelo mogla osmisliti sutra. Ovde u Torontu živim sa svoja dva sina i radim kao kuhar u internacionalnom lokalu.


Recepte kreirane prema pravilima hrono ishrane možete pronaći na Jadrankinom blogu "Kuvajmo Hronovski".

Instagram