Brzi kolačići od brusnica


Interesovalo me je šta ću dobiti ako bilo koju tečnost, tipa 
voda, badem mlijeko ili kiselo mlijeko, zamjenim sa kuhanim brusnicama. 


Nisam bila potpuno sigurna u rezultat, ali eto instinkt me naravno nije prevario.

Nisam u tjesto dodavala zasladjivač, jer sam brusnice kuhala sa agava sirupom. Meni je to bilo dovoljno slatko jer je u tijesto bilo dosta brusnica a one su slatke. Veoma interesantan ukus.

- 200gr skuhanih brusnica
- 1 jaje
- 100gr maslaca
- 1 pecivo prašak
- 400gr integralnog brašna
- prstohvat soli
- skuhane brusnice za gore


Pomiješala sam brusnice, jaje, maslac, so i polahko dodavala brašno i pecivo prašak i mutila varjačom. Kada se zgusnula, dodalava sam i dalje brašna sve dok se tijesto nije prestalo lijepiti za prste. Odvajala sam tijesto približno 30gr težine i dobila sam 25 kolačića. Nisam pravila od njih loptice, nego sam samo grubo prstima oformila neku masu. Kada sam ih sve rasporedila na pleh (kao što možete vidjeti na fotografiji), svaku sam pritisla prstom po sredini i u nju sam ubacivala skuhane brusnice. Pekla sam u zagrijanoj rerni na 160C/25'O autorici:

Moje ime je Jadranka Blažić. Život me je donio u prelijepu zemlju Kanadu sa moja dva sina, koji su sada već odrasli momci. Kažu da ti sudbina odredi šta ćeš u životu biti, još onoga dana kada se rodiš. Mislim da je meni sudbina odredila malo kasnije, kada sam u svojoj trinaestoj godini izgubila mamu i preuzela brigu na svojim nejakim plećima o starijem bratu i tati. Kuhanje je počelo tada i evo traje do dana današnjeg. Završila sam školu za kuhare i profesionalno se bavim kuhanjem. Oduvijek sam bila pobornik zdrave hrane i zdrave ishrane. Ponekad mislim da i dok spavam, sanjam koje bi jelo mogla osmisliti sutra. Ovde u Torontu živim sa svoja dva sina i radim kao kuhar u internacionalnom lokalu.Recepte kreirane prema pravilima hrono ishrane možete pronaći na Jadrankinom blogu "Kuvajmo Hronovski".

Instagram