Kako mi je hrono ishrana poboljšala zdravlje i pomogla smršati


Veoma često pitanje: "Da li starije i bolesne osobe imaju rezultate na hrono ishrani?" 


Naravno, imaju i ja sam to dokazala primjerom na sebi. Rezultati nisu samo u gubljenju kilograma, nego i u poboljšanju zdravlja.

Kada sam počela sa hrono ishranom, tada je već bilo 6 mjeseci kako sam postradala u saobraćajnoj nesreći. Zbog teške povrede stopala i komplikovane operacije, tek sam bila počela da se pomalo krećem po stanu sa vazdušnom čizmom. Imam od detinjstva visok krvni pritisak i izraženu aritmiju srca. Krvna slika mi je bila očajna, a već sam dva mjeseca imala problema sa oticanjem i zadržavanjem vode u organizmu. Da ne bi više nabrajala sve svoje zdravstvene probleme, i ovo što sam spomenula bilo je dovoljno da nešto preduzmem i pomognem sebi.
Za hrono ishranu sam znala još davnih godina kada je dr Ana Gifing počela sa radom u Beogradu.

Odlučila sam se za hrono, jer su pravila bila laka i jednostavna, a nema potrebe dugo spremati obroke. Trebalo je samo upamtiti kada se koja namirnica jede u koje doba dana i koje namirnice nikako ne bi trebalo jesti dok smo u restikciji. Veliku podršku sam imala od strane hrono centra jer nisam u mogućnosti da budem pod njihovim nadzorom, pošto ne živim u Srbiji. Kada mi nešto nije bilo jasno, pisala bih njima i oni bi mi odgovarali sa savjetima već u toku dana.

Moj prvi dan je počeo 30. decembra i po datumu možete da shvatite koliko je moja želja i volja bila jaka da pomognem sebi što prije. Dan sam započela sa svojim prvim hrono hljebom u lično svojoj verziji. Već poslije završenog prvog hrono dana shvatila sam da se moja ishrana neće puno razlikovati od prije hrono. Za par dana su se i moji sinovi pridružili ovakvom načinu ishrane, tako da je sve bilo lakše i jednostavnije, jer nije trebalo spremati dodatno obroke.

Kada je prošlo tri dana, osjetila sam veliko olakšanje, jer sam se oslobodila vode iz tijela i mnogo sam lakše disala. Svaki dan sam se osjećala sve bolje i bolje. Pored svih svojih zdravstvenih problema, ipak sam poslije nedjelju dana znala da sam na pravom putu. 

Ne mogu da kažem da nisma imala fizičke aktivnosti. U to vrijeme sam već imala fizioterapije za moje stopalo, tako da sam tri puta nedjeljno išla na baš teške vježbe. Jedino nisam mogla da se uklapam striktno sa vremenom obroka i vremenom fizičke aktivnosti jer su mi vrijeme određivali danas za danas. Pored svega toga, dobro sam se držala.Moj doručak nije nikada bio obilan i nikada se nisam prejedala. Ugljene hidrate (UH) u vidu hljeba, mafina, galeta... sam se trudila da pojedem tek toliko da me zasiti do ručka. Inače imam uvijek problem sa UH, jer zbog njih otičem i zadržavam vodu. Slanine, čvarke, pečenice, kobasice.... to sam jela tek ponekad jer nisam nikada ni bila ljubitelj tih proizvoda, a i slano mi jako smeta opet zbog mog zdravstvenog stanja. Moj doručak je uglavnom bio u vidu nekih namaza sa svježim salatama ili neka tjestenina. Kiselo mlijeko ili mladi sir sam imala za doručak kad god bi bio dan za mliječno.

Ručak se apsolutno nije razlikovao od ručka koje sam imala prije hrono ishrane (HI). Obavezno neko crveno meso uz prilog svježe salate ili nekog povrća termički obrađenog. Nekako sam neizmjenično spremala ručak na kašiku ili neko meso sa prilogom.

Večere su prolazile uz svjeze salate, omlete, tunu, bijelo meso... Nikada mnogo i nikada mi nije bio problem da pojedem večeru kao što većina ima taj problem. Bar 3h sam bila budna poslije večere, a nekada i duže jer sam imala užasne probleme sa nesanicom.
Što se tiče vode, pila sam je samo kada sam žedna i uglavnom to je bilo negdje približno 1,5 litar u toku cijelog dana. Kafu nikada nisam pila, tako da je ni na hrono nisam koristila. Zbog mojih neodložnih obaveza, nekoliko puta sam imala za ručak bademe, jer nisam mogla drugačije da se organizujem van kuće. Možda zvuči malo kada se kaže šaka badema umjesto ručka, ali nije malo i zaista nema gladi poslije badema i vode.Rezultat poslije mjesec dana HI je više nego očigledan. U kilogramima je otišlo -6,5 kg, ali u centimetrima je to mnogo više i izgledalo je kao da sam oslabila bar 10 kg. Do aprila vaga je pokazivala gubitak od 10 kg, ali je to i dalje izgledalo kao da je mnogo više. Sve do septembra je vaga pokazivala isto ali su centimetri opadali iz nedelje u nedelju. Moje zdravstveno stanje se mnogo promijenilo na bolje, ali najviše mi je bilo drago što se meni vratila volja i snaga za životom. Nisam više bila svakodnevno umorna i bezvoljna, a spavanje mi se normalizovalo. Čak sam uspjela da se izborim sa strahovima i depresijom, a napadi panike su se sve ređe pojavljivali. Znam da bi moji rezultati bili i bolji da sam mogla da imam pregled u centru kod dr Ane Gifing, jer ipak ja imam mnogo zdravstvenih problema. 

Najbitnije je da i u našim godinama i sa mnogim našim zdravstvenim problemima HI ima uspjeha i mnogo nam pomaže u rješavanju cjelokupne zdravstvene situacije.A ovako je izgledao jedan moj hrono restriktivni dan:

DORUČAK

- hljeb kao mafini
- namaz od leblebije

-  kuhana govedina
- paradajz
-  paprika
- crne maslinke

RUČAK

- bataci iz rerne
- dinstane prokulice
salata od mrkve

VEČERA
 - tuna sa krastavac salatom


Tekst i fotografije: Jadranka Blažić


O autorici:

Moje ime je Jadranka Blažić. Život me je donio u prelijepu zemlju Kanadu sa moja dva sina, koji su sada već odrasli momci. Kažu da ti sudbina odredi šta ćeš u životu biti, još onoga dana kada se rodiš. Mislim da je meni sudbina odredila malo kasnije, kada sam u svojoj trinaestoj godini izgubila mamu i preuzela brigu na svojim nejakim plećima o starijem bratu i tati. Kuhanje je počelo tada i evo traje do dana današnjeg. Završila sam školu za kuhare i profesionalno se bavim kuhanjem. Oduvijek sam bila pobornik zdrave hrane i zdrave ishrane. Ponekad mislim da i dok spavam, sanjam koje bi jelo mogla osmisliti sutra. Ovde u Torontu živim sa svoja dva sina i radim kao kuhar u internacionalnom lokalu.

Recepte kreirane prema pravilima hrono ishrane možete pronaći na Jadrankinom blogu "Kuvajmo Hronovski".

Instagram