Kako da otkrijemo ko smo u dubini našega bića?

Tema većine mojih treninga je, o tome kako da sebe  volimo i akceptiramo takvima kakvi smo.


Tema većine mojih treninga je, o tome kako da sebe  volimo i akceptiramo takvima kakvi smo.
Puno pažnje posvećujem ovim treninzima, jer sve više čitam, a i  radeći sa ljudima uočavam koliko je važno sebe akceptirati i voljeti.

Ne voljeti svoj ego kojeg smo izgradili iz samoodbrane prema vanjskom svijetu, nego voljeti sebe kao iskreno, ranjivo, senzualno i pažnje vrijedno biće.

Ali znamo li mi uistinu ko smo mi?


Koga to voljeti i akceptirati?

Kako bi bilo lijepo da svi po rođenju dobijemo  neku svoju ličnu knjižicu  u koju bismo  mogli zaviriti i u njoj pročitati ko smoPročitati koji su naši talenti, zašto reagujemo na ovakav ili onakav način na određenu situaciju ili događaj.

Šta su stvari koje bi nas mogle usrećiti i u kojem momentu. Upute kako se sakriti od svega lošeg što se dešava u nama i oko nas. Knjižicu iz koje bi izvlačili inspiraciju, vježbe, disciplinu.

Knjižicu  koju bismo nekome brzo dali u ruke da je pročita u momentima kada  osjetimo da nas taj neko  ne razumije. Ili kada se osjećamo napadnutima nekim tuđim  nadzorima o životu.

U takvoj našoj želji krije se problem. U našim mislima uvijek tražimo neku verziju sebe šta bi mi mogli da budemo. Nismo svjesni da kroz to uporno traženje  ne možemo naći i automatski biti  to što jesmo.

Problem sa traženjem, vježbanjem i disciplinama o nečemu, je u tome da nas sve to samo još više zarobljava u onome što nismo mi.

U stvari je sve puno jednostavnije.

Moramo  stati sa traženjem. Moramo se prepustiti sebi u našem postojanju i pratiti svoj osjećaj.Ne moramo se prepasti i bojati ako nas taj naš osjećaj vodi na sasvim drugu stranu od našeg racionalnog razmišljanja. Što se više opustimo u to će se prije nas racinalno i naš osjećaj staviti u prelijepu cjelinu što se zove “JA”

To naše JA je zajedništvo:
-našeg osjećaja- koji nas vodi kroz život i
-našeg racionalnnog razmišljanja-  na koje smo prinuđeni  iz praktičnih životnih zakona.

A kako to postiči?

Dozvola je ključ uspjeha. Svim ljudima je potrebno samo  da imaju dozvolu da se probude za ono što stvarno jesu.

Možda zvuči malo smiješno, sebi dati dozvolu, ali samo smo mi ti koji to sebi možemo dati. Iskreno rečeno ponekad nam je potrebna i podrška  nekoga kome mi vjerujemo i taj neko  ima  povjerenja u nas. To je sasvim normalno, ali je ta dozvola od drugih trenutna.

Dozvolu da znamo ko smo i kako biti svoj, možemo dobiti samo od sebe. A ako spoznamo ko smo i ako  sebi sami iz dubine svog srca damo dozvolu, putevi nam se sami otvaraju.


U svom ovom prepuštanju ne smijemo biti naivni i misliti dala sam dozvolu svom životu, sada mi se neće više dešavati ružne stvari.

Naše namjere su da se uvijek  dobro osjećamo, a teškoće probamo da zaobilazimo. Na žalost život nije takav.

Kada bismo samo zaobilazili probleme bili bismo najveći lažljivci za sebe. Nije bitno na koju stranu da se okrenemo i gdje da se uputimo ne možemo zaobići probleme koje život nosi.

Zato je najbolje da sebi dozvolimo da prihvatimo život kao jedan paket u kome se dešavaju itekako dobre stvari , ali i teškoće.

Ako za to nismo spremni može nam se desiti da se zaglavimo između želje šta hočemo da budemo i našeg stvarnog postojanja i šanse da budemo stvarno svoji.

Mark Nepo pisac i filozof koji je često gost kod Oprah Winfrey dao je prelijep primjer, šta je život, gdje kaže:

“Život možemo usporediti sa vodom, H2O. Kada smo žedni ne kažemo dajte nam samo vodeni element, neću elemenat kisika. Ako razdvojimo elemenat vodika od elementa kisika to više nije voda.
H2O = radost i bol
  
Oboje su istovremeno dio  misteriozne mješavine koja se zove život!

A mi smo svako za sebe ,samo, svoj život, sa svim njegovim elementima. Što prije stanemo sa traženjem sebe i  dopustimo  si da sa otvorenim srcem gledamo na sebe, to ćemo prije spoznati ko smo. I možemo slobodno imati povjerenja u istinsku snagu našeg srca.

Piše: Vanja Beukelman Pavlović, life coach i kognitivni terapeut, autorica knjige "Život"

Rođena sam u Tuzli. Živim više od dvadeset godina u Holandiji.  Majka sam troje   djece i baka prekrasne djevočice Dunje.  U našoj zemlji sam stekla diplome prosvjetnog radnika: nastavnik našeg jezika i književnosti i nastavnik predškolskog vaspitanja.  U Holandiji sam stekla još dvije diplome Life Coach i Kognitivni Terapeut, čime se danas bavim.   Pored toga sam stalna kolumnistica i stručna saradnica Arabella - Sretna Žena Magazina.   Od septembra 2016. dajem časove hrvatskog jezika na Holandskoj Poslovnoj AkademijiMoja dosadašnja znanja i iskustva dijelom sam objedinila u svojoj knjizi "Život"Pratite me na Facebook-u i Instagram-u za više riječi inspiracije i savjeta. Ukoliko želite kupiti moju knjigu "Život" ili se informisati za life coaching sesije putem Skype-a javite mi se na: vanja.beukelman@gmail.com ili u inbox moje Facebook stranice (Vanja-Lifecoach).

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.