Kako meditirati: sedam jednostavnih koraka za početnikeSigurno ste imali priliku čitati ili slušati o dobrobitima meditacije na psihofizičko zdravlje, podmlađivanje organizma te umirivanje uma i efikasno umanjivanje efekata stresa, no možda niste sigurni kako početi ili kako uopće meditirati. Slijedi sedam koraka za meditiranje za početnike koji će vam pomoći da korak po korak počnete izgrađivati ovu korisnu naviku:

1 Budite prisutni u sadašnjem trenutku

Biti potpuno prisutan u sadašnjem trenutku također je vid meditacije. Trenirajte sebe da budete potpuno fokusirani na ono što radite u sadašnjem trenutku, kada šetate prirodom fokusirajte se na prelijepi pejzaž, lišće koje opada, cvrkut ptica, vodu koja žubori... Kada se divite umjetničkoj slici ili divnoj krošnji drveta u šumi ili mirisnom cvijeću i "zastane vam dah"i to je meditacija-na trenutak. 

2 Sjednite u udobnom položaju

 Važno je da dok meditirate da možete sjesti u udoban položaj (poželjno je da su vam leđa prava, u čemu vam može pomoći zid na koji ćete se  nasloniti ili jastučić, no ukoliko prakticirate jogu, ili se bavite nekom vrstom tjelovjezbe i vec imate uspravno drzanje, onda možete meditirati i bez potpore za leđa bez problema). 
3 Obratite pažnju na disanje

Kada smo pod stresom, uznemireni ili ushićeni, dišemo plitko i površno. Isto tako, kada smo opušteni, sretni i spokojni, dišemo polako i duboko. Često  nismo ni svjesni koliko usljed svakodnevnog stresa iz uznemiravajućih misli dišemo plitko. Opustite se, napravite nekoliko dubokih uzdaha i izdaha i obratite pažnju na vaše disanje. Ovaj korak je prvi i najvažniji kada počinjete meditirati.

Napravite "kutak za meditaciju" u vašem domu

Odaberite kutak u domu u kojem ćete meditarati kako biste si pomogli izgraditi naviku. Neka to bude u prostoriji u kojoj je najmanja vjerovatnoća da cete biti uznemiravani i u kojoj nema mnogo buke. Možete i kreirati spiritualno mjesto u domu, u kojem ćete se odmah osjećati smireno i relaksirano, te će vam dati inspiraciju za meditiranje, a u tome vam može pomoći tekst:


5 Upotrijebite "pomoćnike" za meditiranje

Da biste si pomogli opustiti i meditirati, možete upaliti mirisni štapić, koji će vam pomoći da umirite um i fokusirate se na sadašnji trenutak, zapaliti mirisnu svijeću, slušati tihu relaksirajuću muziku (muzika sa zvukovima prirode poput šumova morskih valova ili cvrkuta ptica odličan je izbor). 

Za početak, možete koristiti neke od vođenih meditacija (gdje vam umirujući glas instruktora za meditaciju govori korak po korak kako da se relaksirate i "utonete" u meditaciju), koje možete pronaći bilo u vidu CD-ova koje možete kupiti ili na internetu besplatno (na platformi You Tube).
4 Ne opirite se mislima koje dolaze već ih svjesno promatrajte


Nemojte misliti na ružičastog slona sa zelenim tufnicama.

Nemojte misliti na ružičastog slona sa zelenim tufnicama.

Nemojte misliti na ružičastog slona sa zelenim tufnicama.

Na šta mislite trenutno?

Na ružičastog slona sa zelenim tufnicama.

Upamtite da ono čemu se svjesno opirete to jača! Ukoliko se svom snagom trudite da ne mislite ni o čemu dok meditirate pogodite šta će se dešavati: konstantno će vam dolaziti nove misli! Nemojte se opirati mislima, već ih osvijestite.

"Razmišljam o sutrašnjem sastanku/projektu na poslu/kućanskim poslovima... Dobro, prihvatam svoje misli i nastavljam meditirati."

Ukoliko na ovaj nacčn pristupite meditaciji primijetićete da ćete vremenom biti sve fokusiraniji i da ćete imati imati sve manje misli koje vam šetaju umom.

5 Počnite malim koracima kako biste kreirali naviku

Preporuke stručnjaka su da se meditra 20 minuta dnevno no ukoliko ste početnik to može biti naporno, a možda ni nemate toliko vremena. Pocnite sa pet minuta meditiranja dnevno. Kada osjetite koliko vam to dobrobiti donosi sami ćete poželjeti da meditirate više, a onda si možete produžiti vrijeme postepeno na 10, 15 pa na koncu 20 minuta. 

To će možda biti najkvalitetnijih 20 minuta koje ćete provesti u vašem danu, jer će vam pomoći da razbistrite um i povezete se sa svojom unutrasnjom mudrošću i intuicijom na taj način da ćete u svemu što radite naredni ostatak dana biti produktivniji, smireniji, odmjereniji, mudriji i prisutniji u sadašnjem trenuktu.

6 Meditirajte 40 dana u kontinuitetu

Prema procjenama medicinskih znanstvenika koji se bave istraživanjem ljudskog mozga i ponašanja, te prema starim istočnjačkim učenjima, za izgradnju nove navike potrebno je da nešto radimo 40 dana u kontinuitetu. Kada počnete meditirati potrudite se da meditrate makar to bilo samo pet  minuta na dan 40 dana- tako će vam meditacija postati rutina poput četkanja zuba ujutro i radićete je s lakoćom. 

7 Upišite tečaj meditacije

Ukoliko ste već počeli meditirati i osjećate da želite naučiti "dubiozno" kako pravilno meditarati i iskoristiti maksimum dobrobiti meditacije upišite tečaj meditacije (pobrinite se da intruktor meditacije bude kvalifikivan za to). 


Piše: Danijela Jokić Vaislay

Instagram