Kako napraviti durum griz


Razmišljala sam da li da postavim ovakav recept, pa sam ipak odlučila da ga postavim, jer možda nekog i interesuje kako b napravio griz. 


Prvenstveno mislim na tinejdžere koji ulaze u HI. Ne moraju da ovise od toga šta im mama spremi za doručak, mogu i sami za čas posla da spreme sebi šta žele, a da bude hrono.

Ovo što se vidi na fotografiji, to je doručak za dvoje, a možete pored ovoga da se omastite sa nekim sirom i pršutom ili pršutom i jajima. 

Sastojci:

- 500ml bademovog mlijeka
- 100ml finog durum griza
- 40gr putera
- prstohvat soli

Ovo je varijanta za one koji će uz griz pojesti i nešto od mesa ili mliječnog. Kada mlijeko provri, smanjiti na slabiju temperaturu, ubaciti puter i so i sve vrijeme mesati dok polako iz čaše sipate griz. Kadaj sav griz upotrijebite biće bistro, ali ako još minut mješate na slaboj varti, griz će se zgusnuti Eto, za čas gotovo, a vi dodajte šta volite ili šta imate od slanog.

A za ovu varijantu koja se vidi na fotografijama, sve isto, ali dodati još

- malo vanile
- 1 punu kašiku cimeta
- 2 kašike agava sirupa

Također vam je dozvoljena mašta skroz, tako da možete da obogatite i sa sjemenkama. Ja volim da pobacam pinjole, ali sada ih nisam imala. Varijanta sa agava sirupom je za one koji su izašli iz restrikcije, a vanila i cimet mogu u restrikciji.O autorici:

Moje ime je Jadranka Blažić. Život me je donio u prelijepu zemlju Kanadu sa moja dva sina, koji su sada već odrasli momci. Kažu da ti sudbina odredi šta ćeš u životu biti, još onoga dana kada se rodiš. Mislim da je meni sudbina odredila malo kasnije, kada sam u svojoj trinaestoj godini izgubila mamu i preuzela brigu na svojim nejakim plećima o starijem bratu i tati. Kuhanje je počelo tada i evo traje do dana današnjeg. Završila sam školu za kuhare i profesionalno se bavim kuhanjem. Oduvijek sam bila pobornik zdrave hrane i zdrave ishrane. Ponekad mislim da i dok spavam, sanjam koje bi jelo mogla osmisliti sutra. Ovde u Torontu živim sa svoja dva sina i radim kao kuhar u internacionalnom lokalu.


Recepte kreirane prema pravilima hrono ishrane možete pronaći na Jadrankinom blogu "Kuvajmo Hronovski".

Instagram