Kesten: jesenji blagodat za zdravlje
Želite li bombu vitamina i minerala u svom organizmu? Opskrbite se kestenom, koji će osvježiti vaš organizam u ovim jesenjim danima.


Jesen nudi obilje namirnica bogatih antioksidansima, vitaminima i mineralima, koje organizmu pomažu u očuvanju imuniteta.


Plod kestena, nutritivno je visoko vrijedna namirnica koja se sastoji od: 53 posto vode,
2,9 grama bjelančevina,
44 grama ugljikohidrata i
44 posto škroba. 
Skrob mu je glavni sastojak u sirovoj sjemenci, po čijoj je količini sličan krompiru, zato se od njega proizvodi brašno, koje se miješa s brašnom drugih žitarica i koristi za izradu punovrijednog peciva i hljeba. Brašno karakterizira znatna količina šećera, koji se stvara u osušenom plodu kestena.


Upotreba kestena u našoj kuhinji?

U bosanskoj kuhinji kestenovo brašno nije dovoljno zastupljeno u prehrani, kao što je u francuskoj, italijanskoj i španjolskoj, gdje se i najviše upotrebljava. Kod nas se najčešće konzumira pečen ili pretvoren u pire. 


Šta se sve može napraviti od kestena?

Osim kuhanog, pečenog i pire kestena, možete napraviti supu ili kestenov med, koji je vrlo ljekovit i koji pomaže kod gastritisa, štiti jetru i potiče cirkulaciju. Ukoliko imate zdravstvenih problema sa astmom, bronhitisom i sličnim tegobama s dišnim organima, možete napraviti čaj od lista kestena.


Čime je sve kesten bogat? 
Kesten je bogat kalcijem, kalijem, željezom, fosforom, te većinom vitamina B-skupine. Neki nutricionisti smatraju ga lako probavljivom namirnicom, i ima antiseptična i antianemična svojstva i regenerator je minerala. Botaničari kesten ubrajaju u voćke, ali zbog načina i mjesta rasta spada i u šumsko drveće.


Pripremila: Meliha Horić - Džanković

Instagram