Moderni lusteri za svaki domČesto se dešava da se osvjetljenju posvećuje najmanje pažnje u dekoraciji enterijera, te dobijamo prostorije koje vape za svjetlošću ili pak one u kojima se sa osvjetljenjem pretjeralo. 

Bilo da volite dekoraciju ili ne, lusteri su nešto što sigurno nećete preskočiti u uređenju svog doma, s jedne strane jer Vam mogu obezbjediti odličnu osvjetljenost i s druge zato što mogu biti šik detalj svakog prostora. Predstavljamo Vam ideje uz pomoć kojih će se moderni lusteri lako uklopiti u svaki dom.

Lusteri za minimalistički enterijer

Pod minimalističkim enterijerima podrazumjevaju se i svi moderno opremljeni enterijeri koji imaju manje detalja i samo nekoliko osnovnih boja u dekoraciji, kao i oni oštrih linija i uređeni u samo dvije boje (crnoj i bijeloj ili nekim drugim kontrastnim, poput bež i bordo, na primjer). 

Takvim ambijentima najviše odgovaraju lusteri jednostavnih formi, jednobojnih abažura ili sa što manje ukrasa, koji će pružati i dobru osvjetljenost prostorije. Ova posljednja namjena je i obavezna, jer lampe uglavnom nisu dio ovakvih prostora, te lusteri moraju vršiti funkciju jedinog izvora svjetlosti. 

Zato su dobri, pored onih sa abažurom u jednoj boji, lusteri sa što otkrivenijim sijalicama, kako bi omogućili dobro osvjetljenje. 

Ukoliko biste voljeli da se poigrate enterijerom, minimalističke prostore bi mogli krasiti i bogatije ukrašeni lusteri, sa lančićima i perlicama, ili u više boja, koji će osvježiti čitav ambijent. 

Ovdje jedino treba biti obazriv i brinuti da luster postane jedini šareni detalj, te da mu sijalice budu što otvorenije.

Osvjetljenje retro – rustičnih ambijenata

Retro ambijenti sve više osvajaju dekoratersku scenu, jer pružaju nepregledne mogućnosti za kreativnost i ne zahtevaju dominaciju određene boje u prostoru, te su i lusteri lako uklopivi u njih. 

Trenutno su jako popularni lusteri sa bakarnom osnovom i šarenim perlama, u različitim oblicima – od valjka do forme polulopte, i oni su obično namjenjeni rustičnim enterijerima. 

Ovakvi lusteri mogu objediniti sve boje u prostoriji i umiriti ih bakarnom osnovom, ali i dodati dinamiku ukoliko ambijentom vladaju razne nijanse pastelnih boja. Oni su odličan, upečatljiv detalj, koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Lusteri za manje i veće kvadrature

Ma koliko se neki lusteri uklapali u određeni stil, i njihove i dimenzije prostora kome su namjenjene igraju bitnu ulogu. Primjera radi, oni kojima je visina nešto veća neće se dobro složiti sa trpezarijskim stolom, ako do njega gotovo dopiru. 

Svakako da su i udobnost i mjere od presudnog značaja, te lusteri koji su veliki i bogato ukrašeni mogu postati element samo prostorija veće kvadrature. Ne samo što bi bili krajnje nepraktični u manjim prostorijama, već bi takvi lusteri i vizuelno smanjili prostor i činili ga skučenim. 

Obrnuto važi za velike prostorije, kojima lusteri manjih dimenzija i ne mogu obezbjediti dovoljno svjetlosti, dok će kvadraturu činiti većom i širom na pogled. 

Naravno, ukoliko Vam je cilj da prostor vizuelno povećate, tu će dobro doći manji ili što „otkriveniji“ lusteri, ili pak oni sa jednobojnim i svjetlim abažurom. 

Vizuelno umanjenje možete postići ako Vaš izbor budu što veći ili, još bolje, šareni i bogato ukrašeni lusteri, koji će skretati pažnju.

Instagram