Kako prihvatiti i voljeti sebe onakve kakvi jesmo?

U prošli utorak sam počela sa novom grupom žena koje su mi se prijavile za radionice. Sa svakom grupom se sastajem jednom m...U prošli utorak sam počela sa novom grupom žena koje su mi se prijavile za radionice. Sa svakom grupom se sastajem jednom mjesečno da prodiskutujemo o temama koje su im interesantne ili koje ih muče. I da uradimo trening kako bi  sebi olakšale postojeću situaciju.

Novoj grupi sam  predložila da izaberu sa kojom temom da počnemo. Izbor je pao na “Sebe akceptirati”.Tema o kojoj nikada nije dosta govoriti. Tema koja je stvarno vrlo važna, zato što nas svijet počinje od nas samih.
Mi smo svako za sebe i polazna tačka i odskočna daska za naš život.

Zašto je ova tema tako neiscrpna?

Zato što nas često proganjaju misli kao:

"Kako da sebe akceptiram stvarno onakvom kakva sam zaista kad ne znam šta drugi misle o meni?"

Mislim li za sebe da je sve u redu? Ili mislim često: “Mogla sam biti i bolja”?

"Ne vjerujem da mogu šta promijeniti".

Problem je da mi sebe upoređujemeo sa drugima  i gledamo na lične kvalitete pod utjecajem uspjeha i mišljenja drugih.

Mi sebe vidimo dobrima ako nas i drugi tako vide. Znači gledamo na sebe kroz oči drugih, a ne kroz svoje oči. Pa smo na taj način previše kritični prema sebi i previše nesigurni.
To veče koliko god je bilo i onih jako samouvjerenih ipak se ispostavilo da su i one jako nesigurne u sebe, ali da se automatski brane arogancijom ili napadima na druge.

Kao na primjer: ”Ma šta me briga šta drugi misle”, a u sebi se jedu, jer su ipak nesigurne. I tome slično.

Jedna stvar je činjenica:

Svi mi ponekad imamo uspjehe , a ponekad ne. Ponekad se sviđamo drugima, ponekad ne. I to važi za sve.

Tako da moramo odustati da se poredimo sa drugima ili da nam je na prvom mjestu bitno šta drugi misle o nama.

Radi se o tome da sebi budemo dovoljno vrijedni, tlačno onakvi kakvi smo, u ovom momentu.Postoje razlozi za život koji sada živimo.

Na taj način uzdižemo svoj život na jedan viši nivo. Ne samo da bismo imali više samopouzdanja, nego da bismo imali i više životne energije i za druge stvari ili osobe koje su nam važne.

Sebe akceptirati ne znači nista drugo nego aceptirati ko smo na mjestu i vremenu u kojem se nalazimo.

To je biti spreman sebe pogledati u oči, bez kritike i predrasuda.

Biti spreman sve svoje misli, emocije i osjecaje, prepoznati i prihvatiti.

Sasvim je normalno da imamo  negativne misli i osjećaje prema sebi. Ali ako ih akceptiramo oni će automatski izgubiti svoju jačinu. Zato što ih otkrijemo pogledamo ih i pustimo da prođu dalje.

Sebe akceptirati je korak koji nam je potreban da bismo imali jedan zdrav osjećaj prema sebi i drugima.

Ako sebe akceptiramo u cjelosti  onda si dajemo prostora da se povežemo sa svojom licnom unutrašnjom  snagom koja nam je itekako potrebna za živjeti.

Ako prepoznamo i prihvatimo i ono najbolje i ono najlošije u sebi, onda nismo više žrtve i meta za kritiku od drugih. Ali što je još važnije nismo ni meta i žrtva kritičara u sebi. Sebe akceptirati je osnova za jedan sretan i uspješan život.

Piše: Vanja Beukelman Pavlović, life coach i kognitivni terapeut, autorica knjige "Život"

Rođena sam u Tuzli. Živim više od dvadeset godina u Holandiji.  Majka sam troje   djece i baka prekrasne djevočice Dunje.  U našoj zemlji sam stekla diplome prosvjetnog radnika: nastavnik našeg jezika i književnosti i nastavnik predškolskog vaspitanja.  U Holandiji sam stekla još dvije diplome Life Coach i Kognitivni Terapeut, čime se danas bavim.   Pored toga sam stalna kolumnistica i stručna saradnica Arabella - Sretna Žena Magazina.   Od septembra 2016. dajem časove hrvatskog jezika na Holandskoj Poslovnoj AkademijiMoja dosadašnja znanja i iskustva dijelom sam objedinila u svojoj knjizi "Život"Pratite me na Facebook-u i Instagram-u za više riječi inspiracije i savjeta. Ukoliko želite kupiti moju knjigu "Život" ili se informisati za life coaching sesije putem Skype-a javite mi se na: vanja.beukelman@gmail.com ili u inbox moje Facebook stranice (Vanja-Lifecoach).

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.