Kosa vam se mrsi, lomi i opada? Ovo morate pročitati!


Ukoliko vam je kosa tanka i sklona mršenju i opadanju, onda vam češljanje kose može biti "bolan" proces, prilikom kojega ćete počupati "grumen" kose. Ukoliko ipak izbjegavate čeljati kosu sklonu mršenju, onda će se ista dodatno zapetljati i trebaće vam odlazak frizeru za "raščešljavanje", što također ne želite. 


Donosimo vam nekoliko provjerenih savjeta kako da njegujete i češljate kosu koja je sklona mršenju i opadanju kako biste počupali što manje kose i spriječili "bolno" češljanje kose.

Odaberite pravi češalj

Za svakodnevno češljanje dajte prednost drvenom češlju. Nakon pranja kose i svakoga puta kada je kosa zamršena, češljate je samo i isključivo češljem sa velikim razmakom između zubaca (poželjno je da razmak bude barem 1 cm), kako biste što lakše raščešljali kosu, bez da morate počupati mnogo vlasi. Češalj sa velikim razmacima između zubaca učeniče čudo: primijetićete i sami koliko manje kose “izgubite” nakon češljanja.

Vežite kosu tokom zime

Tokom zime tanka kosa koja je sklona mršenju ispod kape ili šala, te se mnogo brze zamrsi, tako da ju je kasnije teško počešljati, a osim toga može izgledati i "naelektrisana". Prije izlaska vani utrljajte izmedju dlanova nekoliko kapi ulja za kosu i nanesite na kosu, te je zavežite u punđu ili pletenicu.
Njegujte kosu biljnim uljima

Budući da se kosa je zamršena lako čupa tokom češljanja, povedite računa da ojačate korijen kose, što možete postići njegom kose biljnim uljima. Ukoliko imate problema sa vlasištem ili opadanjem kose, koristite bademovo ulje, za normalnu i suhu kosu možete koristiti kokosovo ulje ili maslinovo ulje. 

Izbjegavate tapiranje kose

Tapiranje kose znatno će otežati češljanje kose koja je ionako sklona mršenju, te stoga izbjegavajte stilizirati kosu a ovaj način. Da biste postigli dodatni volumen, možete upotrijebiti traku za kosu ili rajf, koji će ujedno pomoći kosi da “ostane na mjestu”.

Izbjegavajte “teške” preparate za kosu

Lak za kosu i gelovi mogu znatno "zapetljati" kosu ionako sklonu mršenju (pogotovo ako ste je prethodno natapirali). Umjesto laka za kosu isprobajte blage pjene za kosu na prirodnoj bazi, koje će kosi dati oblik i volumen, ali je neće "stegnuti". Dajte prednost šamponima na biljnoj bazi (sa ektrktima koprive, amle i drugih biljaka koje jačaju korijen kose) kako bi vam kosa manje opadala. Napravite pregled vlasi kod dermatologa


Ukoliko ste zabrinuti obimom opadanja kose, napravite pregled vlasi kod dermatologa ili jedan od besplatnih pregleda u nekoj od apoteka u vašem mjestu.
Izbjegavajte invazivne tretmane za kosu


Izbjegavajte invazivne tretmane za kosu poput posvjetljavanja, učestalog feniranja i onduliranja dok vam se korijen kose ne oporavi i opadanje vlasi reducira.Stres može biti uzrok opadanju kose


Vodite računa i o stanju svog uma: stres može biti uzrok intenzivnom opadanju kose. Upišite tečaj yoge, pilatesa ili meditacije, boravite u prirodi, nađite vremena za relaksaciju i zatražite stručnu pomoć psihologa, ukoliko je potrebno. Pijte biljne čajeve od majčine dušice, matičnjaka, lavande, kamilice i valerijane, gledajte komedije, provodite vrijeme sa prijateljima koji vas nasmijavaju i učinite si život ljepšim malim sitnicama koje vam donose radost. 

Instagram