Ceger: Unikatni modni dodatak koji čuva novac i okolišPlatneni ceger najbolji je prijatelj svake mudre i ekološki osviještene žene. Ceger se neće poderati, možete ga koristiti godinama, možete ga oprati, na njega našiti zanimljive detalje, još i uštedjeti novac. Plastične kese u prosjeku koriste se nekoliko minuta, no treba im više od stotinu godina da bi se razgradile!Plastične kese ne samo da utječu loše na okoliš, već ugrožavaju i životinjski svijet. Životinje, koje rove po smeću tražeći hranu, nerijetko pojedu i dio palstične kese, koji onemogućava probavu hrane, što za posljedicu ima smrt životinje, nakon mukotrpnih bolova i izgladnjivanja.

Ptice koje se zapletu u plastičnu kesu ne mogu letjeti, kretati se i tražiti hranu. Plastične vrećice nerijetko vise na drveću, a njihove vesele boje privlače ptice. Veliki broj plastičnih kesa završi i u vodama, gdje riječne ptice i ribe dolaze u opasnost da ih pojedu i umru, ili da se zapletu u njih. Plastične kese opasne su i po domaće životinje (ukoliko ih pojedu). Plastične kese nisu dobre ni za naše zdravlje: prave se od nafte i ukoliko se zapale, otpuštaju otrovne supstance (što nažalost ne zna većina ljudi koji pale otpad). 

Distribucija i promet plastičnih kesa tek nedavno su regulisani zakonom u Bosni i Hercegovini, te su se vrećice u velikim tržnim centrima počele naplaćivati. No, najveća odgovornost je na nama! Zašto da plaćamo nešto što nam ne treba nakon nekoliko minuta i što nije dobro za naše zdravlje i sredinu u kojoj živimo? 

Ukoliko svakoga dana kupite jednu plastičnu vrećicu (u prosjeku ćete potrošiti 10 feninga na dan) potrošićete nešto više od 36.5 KM za godinu dana. Taj novac završiće u kanti za otpad! 

Jedan ceger košta dvije  ili tri  KM i može trajati godinama! Još jedna prednost: niste bacili 365 vrećica. Ukoliko kupujte tri vrećice na dan, to je više od 100 KM koje će završiti u otpadu i 1 000 plastičnih kesa koje mogu završiti u našim rijekama, na drveću ili u parkovima.


Rješenje je jednostavno: kuda vi, tu i ceger! Savijeni ceger može stati u svaku žensku torbicu, a kada zatreba, pri ruci je! Platneni cegeri dostupni su u različitim bojama i dizajnima i mogu biti zanimljiv modni dodatak. Ukoliko znate šiti, onda ceger možete napraviti i sami, od stare odjeće. Ukoliko volite šiti i tražite način da zaradite, možete i pokrenuti mali biznis od kuće- prodavati unikatne, ručno rađene cegere!

Naše bake su na pijacu išle sa pletenom korpom ili sa platnenom torbom, a naše su bake uvijek znale najbolje!


Piše: Danijela J.V.

Instagram