Riža sa povrčem (riži bizi)


Opet jedno staro provjereno jelo. Znam da svi znaju da ga spreme, ali eto, neka stoji i ovdje, pa neka se nađe, ako nekom ipak zatreba.- 300ml skuhanog graška

- 300ml skuhane šargarepe

- 300ml skuhanog kukuruza

- 600ml skuhane riže

- 1 puna kašika sjeckano zeleno lišće

- so, začini

- 50ml ulja


Kukuruz kupim gotov skuhan. Prvo skuham zajedno grašak i šargarepu. Kada je grašak skuhan onda procjedim. Šargarepa ne mora da bude skuhaa, niti joj neće biti, ali grašak  treba da bude skuhan.Zato se orijentišem prema grašku.  U toj vodi u kojoj su se kuhali grašak i šargarepa u njega skuham rižu. To je moja dugogodišnja navika, a smatram da je tako riža ukusnija. Kada se riža skuhala procjedim je i operem je mlazom vode da jojzaustavim kuhanje, da se ne bi raspala.


Sve sastojke uspem u činiju i pažljivo sve promješam.Ova količina koju sam ja napravila je bilo za 4 odrasle osobe,
koje su došle gladne sa gradilišta. Uz riži bizi su išle šnicle. Razmišljala sad da bi trebala postaviti recept kako pravim i šnicle, jer svako ima svoj neki sistem, a za moje šnicle uvijek svi kažu da su savršenog ukusa. Sljedeci recept će možda biti bas šnicle.
O autorici:

Moje ime je Jadranka Blažić. Život me je donio u prelijepu zemlju Kanadu sa moja dva sina, koji su sada već odrasli momci. Kažu da ti sudbina odredi šta ćeš u životu biti, još onoga dana kada se rodiš. Mislim da je meni sudbina odredila malo kasnije, kada sam u svojoj trinaestoj godini izgubila mamu i preuzela brigu na svojim nejakim plećima o starijem bratu i tati. Kuhanje je počelo tada i evo traje do dana današnjeg. Završila sam školu za kuhare i profesionalno se bavim kuhanjem. Oduvijek sam bila pobornik zdrave hrane i zdrave ishrane. Ponekad mislim da i dok spavam, sanjam koje bi jelo mogla osmisliti sutra. Ovde u Torontu živim sa svoja dva sina i radim kao kuhar u internacionalnom lokalu.


Recepte kreirane prema pravilima hrono ishrane možete pronaći na Jadrankinom blogu "Kuvajmo Hronovski".

Instagram