Šest razloga da nikada ne udarite svoje dijete


Koliko puta ste došli u iskušenje da izgubite strpljenje i da udarite dijete? Bez obzira na to što vaše dijete koristi razne trikove za postizanje cilja, morate pronaći način da smiri sebe.


Iako ste protivnici fizičkog kažnjavanja ponekad udarite dijete?  Taj čin će izazvati trenutni efekat, mališan će prestati da radi ono zbog čega je zaslužio kaznu, no stotine psiholoških studija pokazale su da fizičko kažnjavanje može samo da šteti djetetu! Zato vam pružamo šest dobrih razloga da ne koristite batine kao metod vaspitanja.

1.Fizičko kažnjavanje ima loše posljediceIstraživanja su nemilosrdna u dokazivanju činjenice da, kao mnogi premlaćivanja kao dijete dobiva, veće su šanse da dijete postaje agresivan osoba kad odraste. Češće biti grub i na osnovu vlastite djece. Niti jedan studija je pokazala da spanking pomoći. Pohvale, nagrada, ohrabrenje, i iznad svega, topao odnos pun povjerenja, učinit će vaše dijete osjećati više plemenit i dobar čovjek.2.Batinama se ništa ne postiže


Batine kod djecu mogu dovesti do nedolično ponašanja. Međutim, dijete će biti suviše zaokupljen sa ponižavanjem i zaboravit će zašto je zapravo kažnjen. Razgovoranjem i drugim oblikom obrazovanja, a ne batinama, će potaknuti djecu da razmišljaju i razvijaju svoje svjesti.

3. Ako ste udario dijete, dajući mu dozvolu da, i ono što radi

Djeca iz obitelji čiji su roditelji primijeniti taktiku fizičkog kažnjavanja su sklonije agresiji kao način rješavanja sukoba sa braćom, sestrama i prijateljima. Djeca imitiraju svoje roditelje, kada je udara, preporučujemo da je dijetetu sasvim uredu da napadne druge.


4.Batine su poražavajućeDa bi se dijete ponaša, mora osjećati dobro. Ako slomiti svoj omiljeni komad i stoga se tukli, sigurno će misliti, "mama preferira cifru od mene. Mora da sam bio jako loše dijete!"5. Kažnjavanje podstiče loša sjećanja

Jedan od najvažnijih zadataka za roditelje je da "popuniti" dječje uspomene prekrasne uspomene. Čak i djeca koja su odrasla okružena ljubav i brigu za godina da se nekih beskrajne sukoba u kojima oni su se tukli.6.Udaranje dovodi do zloupotrebljavanja

Situacija: dijete pokušava da dohvati figuru i vi ga lagano udarite po prstima. Djete kao dijete, pokušaće ponovo to da učini, a vi ćete ga ovog puta lupiti po ruci. Roditelji koji tuku djecu sami sebe tjeraju na sve teže oblike kažnjavanja. Prihvatiće ovaj model jer nisu razvili druge načine reagovanja na loše ponašanje svog djeteta. 

Piše: Mediha Horić Aličić

Instagram