Šta je za vas život i kako ga živite?

Nekoliko godina iskustva kao “životni trener”, pa o čemu onda da pišem  nego o životu.Nekoliko godina iskustva kao “životni trener”, pa o čemu onda da pišem  nego o životu.


O životu kojeg iznova svaki dan oživljavamo.
O životu koji nosi svaki dan neku drugu temu.
O životu koji je vrijedan pažnje.
O životu koji nije uvijek veseo.
O životu koji treba živjeti , a ne preživljavati
O životu kojem se radujemo!

Ponekad,  mi se život čini  kao  vožnja biciklom.

Kada smo se napokon naučili  održavati na ta dva točka i oslobodili se da uživamo u vožnji i okolini,  odjednom se zna desiti,  kada se i najmanje nadamo  da zapnemo na nekom malom kamenčiću ili nekoj okuci i padnemo…..

Pa šta, ustanemo, otresemo se i idemo dalje. Jer znamo da imamo cilj na koji želimo  doći. I jer znamo koliko  uživamo u toj slobodi i ljepoti kroz koju prolazimo tokom postizanja cilja i dolazka na željeno mjesto.
 
Ponekad mi se život cini kao da smo na jedrenjaku.

Koliko god bili iskusni i snažni za jedrenje koje se zove  život i koliko god željeli imati svoja jedra i svoj život  čvrsto u svojim rukama, zavisimo od vjetra koji duva.

Moramo biti dobro sigurni u sebe i stabilni da bismo održali pravac koji mi želimo da jedrimo. Jer vjetar je kao i sve  što nam se u životu može desiti nepredvidljiv. 

I tako dok se nalazimo na moru života i mogućnosti u koje smo se uspjeli upustiti moramo pratiti vjetar i čvrsto upravljati. Jer nikada ne možemo predvidjeti sa koje strane će zapuhati i koliko jako.

Ponekad mi se učini da je život plivanje.

Skočimo u avanturu koja nas  tako mami ili u životnu situaciju koja nam se sama nametnula.

Trudimo se sve vrijeme  održavati na površini i plivati do cilja. Neki od nas plivaju bolje neki lošije. Neki su brzi neki sporiji.
Neki ne plivaju  nego se samo  održavaju da ne potonu. Kako god i nije bitno na koji način plivamo, desi nam se da se umorimo. Desi nam se da  smo iscrpljeni. 
 Jer važno je  da  plivamo! Važno je da plivamo svako na svoj  način. Na način  koji nama lično  odgovara.Važno je da ne potonemo!

Ponekad mi se život čini kao  trudnoća i porod.

Ulažemo energiju i trud za začeće neke nove ideje u svom životu.
Za začeće nekog novog života.

Željno iščekujemo da nam se to desi. Ili  nam se nova ideja  sama javi i dođe, a da je i ne očekujemo.

Pripremamo se da što bolje dočekamo plod ljubavi, plod inspiracije, plod rada i truda.  Nosimo ga ponosno, iako ponekad i teško. Onda je vrijeme da se porodimo. Sve isplaniramo, organizujemo i mislimo da sve imamo pod kontrolom, jer to je naše tijelo i naš plod.

Želimo i nadamo se jednom, a desi se kako se desiti mora. Bitno je novo rođenje. Nove ideje i novi napreci. Za to se živi!

Ponekad mi se život učini kao bajka.

Rado bismo nekada htjeli zatvoriti oči i ne vidjeti svijet oko sebe. Svijet isprepleten dobrim i zlim. Ipak od njega ne možemo pobjeći, jer  mi njega vidimo i živimo.

Na svakom koraku vire zle vještice, vukovi. Gavrani prenose loše vijesti. U konstantnom  smo traženju sebe u začaranoj šumi dobra i zla.  Borbi  da od zla pobjegnemo i od njega zaštitimo. U borbi da se zlom ne trujemo.

Dobra i zla kojeg je uvijek bilo i uvijek će biti svugdje u svijetu. Što je najvajžnije, kao i u svakoj bajci  nadamo se sretnom završetku. I znamo, da ćemo, kada se zlo pobjedi opet  svi živjeti dugo i sretno!

Ponekad mi se život učini kao Božić, Bajram, Diwali…

Slavimo svjetlo i prosvjetljenje. Slavimo povezanost  jednih sa drugima. Slavimo i sretni smo da smo pripadnici jedne familije, i jedne grupe. U tim danima i momentima se međusobno poštujemo.

Uživamo u ritualima i molitvama, jer nas ti rituali  i molitve vraćaju na svjesnost koliko trebamo biti sretni da nam je dat  život. Stavljamo na momenat  i na par dana svoju ambiciju, svoj rad i svoju svakodnevnicu u stranu, da budemo svjesni važnosti slavljenja životaMeni je tema  ŽIVOT  najvažnija tema zbog koje živim!!!

A vama? Šta je za vas život? Možda livada puna cvijeća….. Ili nebo osuto zvijezdama… Odgovorite sebi i uživajte!!!

Piše: Vanja Beukelman Pavlović, life coach i kognitivni terapeut, autorica knjige "Život"

Rođena sam u Tuzli. Živim više od dvadeset godina u Holandiji.  Majka sam troje   djece i baka prekrasne djevočice Dunje.  U našoj zemlji sam stekla diplome prosvjetnog radnika: nastavnik našeg jezika i književnosti i nastavnik predškolskog vaspitanja.  U Holandiji sam stekla još dvije diplome Life Coach i Kognitivni Terapeut, čime se danas bavim.   Pored toga sam stalna kolumnistica i stručna saradnica Arabella - Sretna Žena Magazina.   Od septembra 2016. dajem časove hrvatskog jezika na Holandskoj Poslovnoj AkademijiMoja dosadašnja znanja i iskustva dijelom sam objedinila u svojoj knjizi "Život"Pratite me na Facebook-u i Instagram-u za više riječi inspiracije i savjeta. Ukoliko želite kupiti moju knjigu "Život" ili se informisati za life coaching sesije putem Skype-a javite mi se na: vanja.beukelman@gmail.com ili u inbox moje Facebook stranice (Vanja-Lifecoach).

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.