Zimska njega kože ruku, kose i usana


Zimi su često koža ruku, kose i usnica bez sjaja, zaštite i svježine. Ti dijelovi kože su najizloženiji, tokom zime, promjenama temparature toplo - hladno i hladno - toplo. Kako bi koža ruku, kose i usna bili zdravi i lijepi, potrebno im je redovno čišćenje, povremeni piling i hidratacija.


Njega kože čitavog tijela zasniva se na njezi odgovarajučeg tipa kože. Imamo više tipova kože i naspram tog tipa se možemo osloniti kako da je njegujemo. Ono što je osnovno za sve tipove kože jeste redovno čišćenje i redovna hidratacija kože.Ljeti kožu štitimo od sunca sa zaštitnim faktorom od UV-zračenja. Zimi je njega zasnovana na većoj ishrani kose, kože ruku i usana, te zato postoje razni kozmetički preparati poput hidratantne kreme za njegu kože, maski i raznih melema za usne.


 

"Bilo da se radi o suhom, masnom ili miješovitom tipu kože, mi prilagođavamo hidrataciju kože", napominje doktorica Jasminka Alibegović, dermatovenerolog, koja radi u Domu zdravlja Tuzla.  "Ako je nam je masnija koža koristit ćemo kreme sa vodenim otopinama, ako nam je suha treba nam masna komponenta da bude u kremama obogaćena. Svaki tip kože ima odgovarajuću njegu, zavisno koji je tip kože: masna, suha ili masna, da li je  prerano ostarjela koža, netolerantna, ili alergijama sklona koža. Vi na svim pakiranjima preparata, koji se koriste za njegu kože, imate deklaraciju na kojoj piše za koji je tip kože", kaže Alibegović.Ukoliko niste sigurni ili ne znate kojem tipu kože pripadate, možete savjet tražiti od ljekara ili kozmetičara koji to znaju. Ono što je najvažnije za njegu kože jeste redovno čišćenje, povremeni piling kože (bez obzira na to da li se radi o koži lica ili tijela) i redovna kontrola kod ljekara, ako se uoče bilo kakve promjene koje odstupaju od normalnog. Kako zdravlje kože ovisi i o našoj prehrani, preko zime trebate jesti više voća, povrća, proteina i žitarica. Zimi se naše tijelo više bori protiv virusa, pa je potrebna veća količina vitamina i minerala. Osim odgovarajuće ishrane, važna je i mehanička zaštita, odnosno nošenje kapa, rukavica i šalova.


Razgovarala: Mediha Horić Aličić

Instagram