Ako se budete ponašali ovako, tretiraće vas drugi kao otirač za cipele!

Jedna indijska anegdota govori o vrijednom kuharu u restoranu, koji je radio sedam dana u sedmici, od jutra do mraka i b...


Jedna indijska anegdota govori o vrijednom kuharu u restoranu, koji je radio sedam dana u sedmici, od jutra do mraka i bio omiljeni svome poslodavcu.  Nakon nekog vremena, poslodavac je razmišljao kako je nepravedan prema ovom vrijednom radniku, te ga je prozvao na razgovor, kako bi mu saopštio da od tog dana može uzeti jedan slobodna dan i da utorkom ne mora dolaziti na posao.

Radnik se narednog utorka ipak pojavio na poslu! Kada ga je poslodavac upitao zašto je došao, kada ima slobodan dan, radnik je dogovorio da on uživa u svome poslu, da živi sam i da ionako ne bi imao šta raditi kod kuće. Nakon nekoliko mjeseci, uslijedio je praznik, te je u restoranu bila velika gužva. Došao je utorak i radnik je napokon odlučio da izmoren i iscrpljen nakon mnogo neprospavanih noći ipak treba odmor i dobar san, te da će iskoristiti svoj slobodan dan. 

No, uslijedio je telefonski poziv; njegov poslodavac ga je gnjevnim i ljutitim glasom upitao zašto se nije pojavio na poslu, te mrmljao kako su svi nakon napornih radnih dana uzeli slobodan dan, da je računao na njega da će se on pojaviti, te da je sada bez osoblja!  Radnik je podsjetio šefa na svoj slobodan dan, nakon čega je ovaj ljutito odgovorio da on ionako "zgubidani" kod kuće i živi sam, da nema šta tražiti kod kuće,  te da ako želi da zadrži svoj posao, smjesta dotrči na posao!


Da li ste se prepoznale u ovoj priči? Da li ste vi uvijek ta kćerka, sestra, majka, prijateljica, supruga, koja je uvijek "tu", na "radnoj dužnosti", dostupna i svima nesebično na raspolaganju, a pri tome ne stižete da se pobrinete za svoje potrebe?

Pokušajte se prisjetiti kada ste posljednji put učinili nešto za sebe? Otišli frizeru, u kozmetički salon, uzeli "dan odmora" od kućanskih poslova, napravili opuštajući kupku za sebe, napravili tretman uljepšavanja u domu, napravili svoje omiljeno jelo, otišli na radionicu na kojoj možete naučiti nešto korisno, na sat yoge ili fitnesa? 

Ako je odgovor "davno" ili "prije nekoliko mjeseci", pa čak i godina, PROMIJENITE NEŠTO U SVOME ŽIVOTU ODMAH-DANAS!

Pokušajte se prisjetiti kada ste vi nedavno dobili pomoć i ko će biti tu za vas kada vi budete trebali podršku (bilo emotivnu, bilo u vidu male usluge, poput nekoga da vam pričuva dijete, uplati račune, pomogne u pospremanju doma, pomogne u pripremanju jela kada imate slavlje ili pripremate večeru za goste...)?
Pomaganje je divno i ispunjava nas emotivno, pomaže nam da izgradimo svoju ličnost, no "bolesno" davanje je BOLESNO, a ako već nije, na pravom ste putu da se "razbolite od iscrpljenosti", bilo fizički - bilo emotivno.

IMAJTE NA UMU DA NE MOŽETE DATI NEŠTO ŠTO VI NEMATE, A AKO DAJETE VRIJEME, EMOTIVNU PODRŠKU, NOVAC I ENERGIJU KOJU NEMATE DOVOLJNO ZA SEBE, EMOTIVNO I(LI) FINANCIJSKI ĆETE BANKROTIRATI!

Ukoliko nastavite da budete UVIJEK DOSTUPNI, bilo na poslu, prijateljima, sestri ili drugim članovima porodice, možda niste ni svjesni da polako GUBITE SVOJU VRIJEDNOST!
Možete očekivati da će se ta ista sestra, prijateljica ili kćerka za koje ste uvijek tu, danas-sutra prestati da vas cijene, te jednoga dana izgovoriti te bolne riječi (poput poslodavca u uvodu teksta):

"Ti ionako nemaš šta da radiš"

"Ti pomažeš ljudima zbog sebe, jer se ti zbog toga osjećaš dobro"

"Ti si ionako besposlena, kad god te neko zove, možeš doĆi. Ostale žene rade/imaju muža/malu djecu/obaveze...!"

"Kako si mogla danas da ne dođes? Računala sam na tebe, tako si sebična!" (Iako ste dolazili do tada mali milion puta)

IMAJTE NA UMU DA SUPER-ŽENA IMA SUPER-MOĆI: VI STE "OBIČNA" ŽENA KOJOJ TREBA ODMOR I PAŽNJA. ODVOJITE VRIJEME ZA SEBE DANAS, DA GA MOŽETE NESEBIČNO PODIJELITI SA DRUGIM LJUDIMA (koji će to cijeniti) SUTRA!

Piše: Danijela Jokić Vaislay, life coach
Danijela Jokić Vaislay je life coach i suosnivačica ovog magazina, koja od 2014. živi u Indiji, u Delhiju. Njeni savjeti za osobni rast, sreću i uspjeh,na našem i engleskom jeziku objavljivani su u magazinima COSMOPOLITANSENSATIMES, The Huffington Post i brojnim drugim. Njena strast su pisanje, spiritualnost, putovanja, Vedska Astrologija i vegetarijanska hrana. Pomaže ženama da ostvare svoje snove i životne ciljeve online life coaching-om putem Skype-a. Pratite Danijelu na Instagram-uFacebook-u , njen blog i YouTube kanal, za više inspirativnih riječi, savjeta i motivacije. 

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.

Instagram

CLOSE