Osnovna pravila načina prehrane po dr. Dukanu
Smatram da nema ništa što već nije rečeno o dijeti ili načinu ishrane od dr.Dukan.
Po njemu je i dobila ime. To je ishrana koja je 

podeljena u etapama i sastoji se iz 4 faze. 
Prva faza /faza napada  sastoji se samo od proteina i može da traje najduže 10 dana. Dijetu započinjemo tako sto prvo u kalkulator ubacimo svoje lične podatke i on nam izbaci koliko bi trebala svaka faza da nam traje. Vrijeme trajanja naravno nije striktno kako kalkulator izračuna ali bar imamo približno neku predstavu koliko će sve ukupno trajati. Ovo su dozvoljene namirnice za prvu fazu.1. meso sa malo masnoće: teletina, govedina, konjetina, i to na grilu ili pečeno bez masnoće.


2. iznutrice: jetrica, bubrezi, govedji i teleći jezik (samo vrh)3. sve vrste ribe, masne, nemasne, plave, bele, sirove ili ne

4. sve vrste morskih plodova

5. sve vrste peradi osim patke i guske, i to bez kože

6. nemasne šunke, ćureće i pileće nareske

7. jaja

8. biljni proteini

9. mliječni proizvodi sa malim procentom masnoće

10. bar 1,5 litra vode

11. pogačica od zobenih mekinja ili 1,5 kašika zobenih (ovršenih) mekinja u mlijeko ili jogurt

12. 20 minuta pješačenja dnevno

13. dodaci čaj, kahva, sirće, začinsko bilje, kiseli krastavci, limun (ne kao napitak), so i senf (u ograničenim količinama).


U prvoj fazi bi trebalo da se oslobodimo viška vode i izbacimo toksine iz organizma. 


Druga faza/ faza plovidbe  traje dok ne stignemo do željene kilaže. U ovoj fazi je sve isto kao u prvoj ali se svaki drugi dan uz proteine i ubace povrće, osim skrobnog. Najbolji su rezultati (iz mog ličnog iskustva) ako se koristi sveže povrće.

Dakle, dozvoljena povrća su: paradajz, krastavac, paprika, rotkva, španać, šparoge, praziluk, boranija, zelje, šampinjoni, celer, komorač, sve vrste zelene salate, blitva, patlidjan, tikvice, šargarepa i cvekla ali pod uslovom da je ne konzumirate kod svakog obroka.


Zabranjeno je skrobno povrće: krompir, riža, kukuruz, grašak, leblebija, bob, sočiva, pasulj.
Treća faza/ faza konsolidacije  je osmišljena da bi spriječila tijelo da vrati nazad izgubljene kilograme. Taj period traje 10 dana po izgubljenom kilogramu. U ovoj fazi se polako uvodi voće za užinu, integralni hljeb ili tjestenina. Jedan dan u nedelji je hrana po izboru, a poslije par nedelja treće faze, to može da bude i dva danau nedelji sa slobodnim obrokom.

Četvrta faza/ faza stabilizacije i konačne stabilizacije u kojoj se moraju poštovati tri pravila da ne bi nikada vratili nazad izgubljene kilograme.

- doživotno da vam četvrtak bude čist proteinski dan
- da ne koristite lift, nego da idete stepenicama
- 3 kačike zobenih mekinja svaki dan.
Moje ime je Jadranka Blažić. Život me je donio u prelijepu zemlju Kanadu sa moja dva sina, koji su sada već odrasli momci. Kažu da ti sudbina odredi šta ćeš u životu biti, još onoga dana kada se rodiš. Mislim da je meni sudbina odredila malo kasnije, kada sam u svojoj trinaestoj godini izgubila mamu i preuzela brigu na svojim nejakim plećima o starijem bratu i tati. Kuhanje je počelo tada i evo traje do dana današnjeg. Završila sam školu za kuhare i profesionalno se bavim kuhanjem. Oduvijek sam bila pobornik zdrave hrane i zdrave ishrane. Ponekad mislim da i dok spavam, sanjam koje bi jelo mogla osmisliti sutra. Ovde u Torontu živim sa svoja dva sina i radim kao kuhar u internacionalnom lokalu.


Recepte kreirane prema pravilima hrono ishrane možete pronaći na Jadrankinom blogu "Kuvajmo Hronovski".

Instagram