Kako da vam Nova godina bude najbolja godina do sada?

23:02


Nova godina: novi početak, nove šanse, novi ciklus. Idealano vrijeme da napravimo reviziju svega što nam se desilo tokom ove godine, da pogledamo unazad na šta smo to ponosni ove godine, šta bismo voljeli da je bilo drugačije, te kako bismo voljeli da nam protekne naredna godina. 


No, u sveopćoj "jurnjavi" za najljepšom haljinom i "lupanjem glave o zid" pitanjima gdje ćemo i kako proslaviti Novu godinu čini se da smo zaboravili na to gdje i kako želimo  provesti 364 preostalih dana naredne godine.


Ukoliko ne znamo gdje se trenutno nalazimo, ne možemo znati kako ćemo i kojim putem stići tamo gdje želimo biti u budućnosti. Stoga je važno da zastanemo, predahnemo, otvorimo naš dnevnik ili prazan list papira, te da se zamislimo nad proteklom godinom i zapišemo:

- Na šta smo ponosni na sebe u protekloj godini;
- Sve lijepe stvari koje su nam se desile;
- Sve na što smo zahvalni u protekloj godini;
- Šta smo mogli bolje napraviti/učiniti;


Možda nam se u pretekloj godini desilo nešto posebno i nesvakidašnje: sklapanje braka, rođenje djeteta, nova ljubav, završetak studija, putovanje u lijepu i nepoznatu zemlju... Možda smo prošli kroz bolno isksutvo, poput gubitka voljene osobe, gubitka posla ili razvoda braka. Sada je idealno vrijeme da se zapitamo šta smo to naučili iz ovih iskustava, da li smo mi na neki način doprinijeli razvoju događaja, da li je naša reakcija bila prikladna i šta je nabolje što iz toga možemo izvući? 

Ako ste volontirali u nekoj nevladinoj organizaciji, pomogli nekome da nauči novu vještinu, položi ispit, kupili nešto ručno rađeno i nekoga podržali svojim novcem, dali nešto novca u dobrotvorne svrhe, preuredili stan sa nekoliko lijepih sitnica, brinuli se o djeci ili starijem članu obitelji i to je bilo isksutvo koje biste trebali zabilježiti u kolonu "Ponosna sam na sebe zbog...". 


Možda ste naučili novi jezik, tehniku plesa, novu vještinu, počeli ekperimentirati u kuhinji, ili češće kuhate zdravija jela, pohađali neke radionice ili tečaj, odovojili malo vremena za sebe, radili yogu ili se relaskirali na neki drugi način, pročitali neku knjigu koja vas je duboko inspirisala... i te su stvari vaš lični uspjeh i ponos u ovoj godini. Čak i ako ste prošli kroz neku tešku i bolnu situaciju, možete čestitati sebi na snazi koju ste pokazali i hrabrosti za koju niste ni znali da imate.


Nakon što ste napravili reviziju protekle godine, možete razmisliti o nastupajućoj godini:

- Kakva biste željeli naredna godina da bude?

- Koje ciljeve biste voljeli postići?

- Šta biste voljeli promijeniti u narednoj godini?

Pravi smisao obilježavanja Nove godine je obilježavanje jednog završetka i jednog novog početka, što je upravo i idealna prilika da preispitamo naše akcije, djela, misli i postupke i da razmislimo šta bismo to voljeli promijeniti ili unaprijediti. 

Možda tokom ove godine niste upražnjavali dovoljno fizičke aktivnosti, niste odvajali dovoljno vremena za sebe, niste reagovali na neku stresnu sitaciju na način na koji biste se danas ponosili. Možda ste nekoga uvrijedili ili niste rekli "NE" kada ste trebali, pa ste se preopteretili obavezama. 


Možda niste imali dovoljno hrabrosti da "okrenete novi list", da napustite posao koji vas čini nesretnima, vezu koja vas "guši" ili prijateljstvo u kojem ste vi jedini "veslač" i podrška onom drugom. Možda niste postigli sebi zadati cilj ili niste naučili taj jezik ili pročitali tu knjigu, ili posjetili to mjesto koje ste željeli. 


Vrijeme je da zabilježite to sve i da napravite plan za narednu godinu. Najbolji recept za rješavanje bilo kojeg problema je da 90 posto  vremena razgovaramo i mislimo o potencijalnom rješenju, a 10 posto o samom problemu. Ramislite kako možete poboljšati situaciju u kojoj se nalazite.
Ako nemate posao, razmislite kako možete unaprijediti svoje znanje i vještine da budete "traženiji" na tržištu rada, da li bi vam pomogao neki tečaj, radionica, dodatno usavršavanje? Da li imate neki talenat koji možete unovčiti baveći se poslom od kuće?


Ukoliko želite novo prijateljstvo ili ljubavnu vezu, razmislite na kojim biste to mjestima mogli sresti osobu koja bi vas privukla i da li vi imate "što je potrebno" da takva osoba bude privučena vama? Šta možete učiniti po tom pitanju?


Ukoliko ste nezadovljni stanjem u vašoj državi, gradu, zajednici, da li bi članstvo i volontiranje u nekoj nevladinoj organizaciji u vašem mjestu mogao nešto unaprijediti na bolje?


Naravno, ne znači da će u Novoj godini sve "teći po planu", no ako imate jasnu viziju i misiju šta želite i kako to možete postići, vrlo je vjerovatno da će vam naredna godina biti drugačija od ove, možda čak posebna, pa i godina za pamćenje!


Možete li biti nekome inspiracija u narednoj godini? Dajte si obećanje i rezoluciju da ćete u narednoj godini biti bolji u obavljanu svojih uloga (majke, kćerke, prijateljice, profesorice, liječnice, supruge...), te da ćete biti bolja osobaSve ostalo doći ce spontano, kao pratnja tome.

Piše: Danijela Jokić Vaislay
Danijela Jokić Vaislay je life coach (trener ličnog potencijala), suosnivačica i urednica ovog magazina. Trenutno živi u Indiji, u Delhiju, gdje daje i radionice na temu Emocionalne Inteligencije i motivacijske govore. Njeni savjeti za osobni rast, sreću i uspjeh, ostvarivanje životnih ciljeva i izgradnju samopouzdanja na našem i engleskom jeziku objavljivani su u magazinima COSMOPOLITANSENSAThe Huffington Post i brojnim drugim. Njena strast su pisanje, spiritualnost, putovanja, Vedska Astrologija i vegetarijanska hrana. Pomaže ženama internacionalno da ostvare svoje snove i životne ciljeve privatnim coaching-om putem Skype-a. Pratite Danijelu na Instagram-uFacebook-u , te njen blog i YouTube kanal na engleskom, za više inspirativnih riječi, savjeta i motivacije. 

Mogli bi vam se svidjeti i ovi članci

0 komentari