Kako probuditi kreativnost (dijete u sebi)


Sjećate li se kako ste u djetinjstvu uživali u svakoj maloj sitnici, te su male stvari poput crtanja ili pravljenja Snješka Bijelića ili konzumiranje omiljene čokolade izazivale u vama ogromnu sreću i radost. Možda se pitate, kako možete probuditi dijete u vama ponovo?

1. Poigrajte se sa bojama

Sjećate li se kako ste se  satima znali kreativno izražavati dok ste bili dijete, crtajući krugove, linije, kućice, cvijeće, sunce, zelenu travu, oblak, Snješka Bijelića... Uzmite bojice u ruke i list papira, te počnite crtati i švrljati": ne morate biti umjetnik, crtež je tu samo da bi vas ispunio radošću dok se kreativno izražavate i izražavati svoje emocije i maštu kroz boje i oblike. Možete i posegnuti za samoljepljivim papirom, napraviti kolaž, mozaik, ili pak neku dekoraciju za dom... Važno je da se "poigrate" sa bojama i oblicima baš kao što se to činili kada ste bili dijete.2. Zaplešite uz omiljenu muziku

Sjećate li kako ste "skakali" po kući i plesali uz omiljene pjesme kada ste bili dijete, čak i ako je u sobi prisutno puno ljudi? Niste se obazirali šta će ko da kaže, te da li izgledate smiješno, samo ste plesali, potpuno prisutni u sadašnjem trenutku, uživajući u ritmu muzike. Učinite to i danas (ne morate pred drugim ljudima :) Zatvorite se u sobu, pustite omiljenu pjesmu i zaplešite zatvorenih očiju, te dozvolite osjećaju slobode, poletnosti i istinske sreće da potekne iz vas! Baš kao kada ste bili dijete.


3. Krišom pojedite omiljeni slatkiš

Sjećate li se kako ste sa "guštom" jeli omiljenu čokoladu ili slatkiš kada ste bili dijete. Kupite si omiljenu čokoladicu ili keks koju ste voljeli jesti kada ste bili dijete i pojedite ga krišom, uživajući u svakome zalogaju.
4. Pogledajte omiljeni crtani film iz djetinjstva

Sami ili sa djecom pogledajte omiljeni crtani iz djetinjstva, bilo da su to "Leteći Medvjedići", "Tom i Jerry", "Mumijevi" ili "Mornar "Popaj". Osjetite radost i smiješite se glasno omiljenim scenama, baš kao kada ste bili dijete. Možda vam poteknu čak i suze radosnice.


5. Pišite dnevnik

Svaka od nas može se sjetiti nekih "luckastih" avantura ili anegdota iz mladih dana, koje danas ne bismo učinile ni u snu, pa se čak i zapitamo: "Zar sam stvarno ja tako razmišljala?". Ili pomislimo "Eh, da mi je ova pamet, a one godine..." 

Zamislite da imate dnevnik, koji vam može pomoći da se prisjetite baš svakog zapisanog detalja... U vašem dnevniku zabilježite sjećanja iz vašega djetinjstva, male "ludorije" koje ste radili, s kim i kako ste se igrali, šta ste voljeli jesti... možete čak i polijepiti svoje slike iz djetinsjtva, omot omiljene čokoladice (na primjer omot ili sličicu čokoladice "životinjsko Carstvo") i pored njih napisati duhoviti komentar. Kada god budete željeli da se povežete sa vašom unutarnjom mudrošću, intuicijom, kreativnom stranom sebe, otvorite stranice dnevnika koje govore o vašem djetinjstvu: to će trenutačno probuditi dijete u vama.

Instagram