Zašto bi svaka žena trebala pisati dnevnik?Gledali ste film "Dnevnik Bridget Jones"?

Od davnina žene su povjeravale svoje čežnje, maštanja, avanture, emocije, prve ljubavi i snove stranicama papira, koje su vjerno čuvale male i velike ženske tajne. Dnevnik je uvijek uz nas, neće odati naše tajne (osim ako ga neko drugi ne bude pročitao), neće zaboraviti niti jedan najsitniji detalj naših ispovijedi, a pomoći će nam da uvidimo koliko smo kroz godine mudriji, pametniji i samosvjesniji. Svaka od nas može se sjetiti nekih "luckstih" avantura ili anegnota iz mladih dana, koje danas ne bismo učinile ni u snu, pa se čak i zapitamo: "Zar sam stvarno ja tako razmišljala?". Ili pomislimo "Eh, da mi je ova pamet, a one godine..." Zamislite da imate dnevnik, koji vam može pomoći da se prisjetite baš svakog zapisanog detalja...


Čitanje dnevnika kojega smo vodili mnogo godina ranije može nam pomoći da se prisjetimo prošlosti, da ne zaboravimo male, sitne lijepe detalje iz naše prošlosti, te da uvidmo koliko smo sazreli na putu našeg ličnog samorazvoja. 

Dnevnik je dobar saveznik, kada se osjećate depresivno i zabrinuto, te nam treba dodatni podstrek i ohrabrenje. Dovoljno je otvoriti stranice dnevnika kada smo u prošlosti napravili neku "ludoriju" i odmah ćemo se nasmijati (zagarantovano) sopstvenoj luckavosti i osjećati bolje. 


Terapeuti za bračno savjetovanje često savjetuju parovima koji prolaze kroz bračnu krizu da pregledaju fotograije svog vjenčanja i medenog mjeseca, kako bi se mentalno vratili u dane zajedničke sreće i toplih emocija koje su tada osjećali. 

Ovakvo osvrtanje daje bračnim parovima nadu da je moguće ponovo osjetiti istu sreću i vraća osjećaje ljubavi i privrženosti u njihova srca, makar na trenutak, dok posmatraju tu fotografiju.

Na isti način, čitanje lijepih događaja iz stranica našeg dnevnika, kojega smo možda i zaboravili budi u nama pozitivne emocije čak i nakon dugog vremena nakon sto se događaj odigrao. 

Čitanje tužnih događaja iz naše prošlosti s druge strane otkriva nam koliko smo emotivno jaki i spremni podnijeti bol, te nastaviti dalje, uprkos nedaćama.

Zahvaljujući dnevnicima koje su mnoge djevojke i žene vodile kroz historiju danas možemo da saznamo kako su one živjele i o čemu su razmišljale i maštale. Milioni ljudi diljem svijeta spoznali su užas Holokausta, zahvaljujući dnevniku hrabre djevojčice Ane Frank.Dnevnik može sadržavati neke detalje iz privatnog života, koje ne biste željeli povjeriti nikome drugom, osim stranicama dnevnika. U tom slučaju, dnevnik pohranite na "tajno mjesto", po mogućnosti, koje može da se zaključa. 


Na tržištu postoje i dnevnici sa ključićem, koje štite sadržaj dnevnika od "neželjenih očiju". 

U elektronskoj eri, danas je vrlo populrano voditi i elektronski dnevnik. Pisani dokument može se zaštititi šifrom, te tako zaštiti privatnost, ili se sadržaj može pisati on-line (gdje imate mogućnost podijeliti svoj dnevnik sa drugima ili ga učiniti privatnim), na web-stranicama poput www.my-diary.org . Dnevniku se možete povjeriti uvijek i možete mu povjeriti bilo što. Dnevnik je, bez sumnje, najbolji djevojčin prijatelj.

Instagram