Kuda s djecom po ovakvom vremenu? Savjet pedijatrice
Ovih dana svjedoci smo prekomjerne zagađenosti u vazduhu u našoj državi, posebno u našem gradu, Tuzli.

Neki gradovi su obustavili i školu, dok neki čekaju bolje vremenske prilike, bolje u smislu padavina.

Iz hidrometereološkog zavoda poručuju kako se padavine očekuju oko 5. januara.

Ali do tada kuda s djecom? Na planine ne možemo stalno, svi nemaju vikendice izvan Tuzle. Da li sjediti u kući non-stop, ne provjeravati pr...? Kako to utiče na djecu za Araballa Magazin kazala je vrhunska pedijatrica, prof.dr Nada Mladina:

"Djetinjstvo je jedinstveno i neponovljivo. Sastavni njegov, najljepši dio je igra, posebno druženje sa vršnjacima. Priroda je najbolji prijatelj sretnom djetinjstvu. 

Onoliko koliko cijenimo dijete, djetinjstvo i odrastanje pokažimo koliko cijenimo prirodu i koliko je čuvamo da je predamo generacijama koje rastu.


Čudno se nešto, neobjašnjivo događa ovih dana svuda. Magla i zagađenost zraka zbunjuju i obesabruju. Ne znamo pravi uzrok, pa možda i ne znamo prave savjete.


Dijete ne može neprekidno biti u zatvorenom prostoru! Savjeti da se zatvorimo u stanove, da ih ne zračimo neće nas usrećiti. U djelu dana (a ima ga) kad sunce promoli svoje zrake kroz maglu dijete treba izvesti. Naravno da će ove klimatske nepogode uticati na povećan broj problema kod djece koja imaju poteškoća sa disanjem, ali ih neće potpuno lišiti tih problema ni zatvaranjem u kuću. Pravilnom primjenom vježbi disanja, uzimanja lijekova i inhalatorna terapija olakšaće tegobe tom djetetu, ali će ga tuga za izostavljenom igrom možda uvesti u napad teškog disanja. 


Dani su dječije radosti! Nastojmo i to ispoštovati!"

Lijep pozdrav i sretne praznike želim svima 

Razgovarala i pripremila: Daniela Čomić

Instagram